AKTUELNO

Novak Đoković, najbolji je teniser svih vremena. Posle osvajanja Australijen opena, desete titule u Melburnu i 22. grendslema u karijeri Srbin je definitivno potvrdio titulu G.O.A.T, najboljeg ikada.

Može se pričati o afinitetima prema Novaku Đokoviću, uvek će biti onih za i onih protiv. Međutim, kada su brojke u pitanju, tu nema bilo kakvih sumji. Čvrsti argumenti i činjenice, bez emocija. Pa, krenimo redom.

Novak Đoković ima isti broj grendslem titula kao i Rafa Nadal - 22. Obojica imaju po dve više od Rodžera Federera. Što se tiče broja nedelja na prvom mestu ATP liste, Nole je započeo 374. kao prvi teniser sveta. Rodžer Federer ima 310, a Rafael Nadal 209. Srbin je sedam puta završio godinu na prvom mestu, dok su Španac i Švajcarac to isto uradili pet puta.

Đoković ima najviše titula na masters turnirima, čak 38. Dve manje ima Nadal, dok Federer ima 28. Na završnom mastersu Nole je slavio šest puta, koliko i Federer, dok Nadal nema nijedan trofej. Ukupno, u broju osvojenih titula Federer ima najviše 103, deset manje ima Đoković, a 11 manje Nadal.

Novak ima najbolji procenat kada je u pitanju odnos pobeda i poraza - 83,56! Sledi ga Nadal sa 82,79, dok Federer ima 81,98. Kada su u pitanju direktni okršaji protiv rivala iz najboljih deset na ATP listi, srpski teniser ima skoro 70 odsto uspešnosti, tačnije 69,4. Španac i Švajcarac ispod 65. Isti je raspored i kada su u pitanju pobede protiv igrača iz Top 3 i Top 5. I tu je Novak Đoković broj 1. U međusobnom skoru sa Nadalom, Đoković vodi po broju pobeda 30:29. Još je ubedljiviji kada je Federer u pitanju - 27:23.

Idemo dalje. Nole je najbolji i u još jednom važnom parametru. U jednoj sezoni osvojio je najviše masters trofeja, turnira iz Serije 1.000, čak šest. Nadal je slabiji za jedan trofej, a Federer za dva u toj kategoriji.

Element u kojem Novak nije bolji od dvojice velikih rivala jesu Olimpijske igre. Đoković nema zlato, samo bronzu iz Pekinga 2008. Nadal je uzeo najsjajnije odličje iste godine. Federer ima zlato u dublu sa Stanislasom Vavrinkom 2008. i srebro iz Londona 2012. kada je u finalu izgubio od Endija Marija.

Posle osvajanja Melburna, novinari su Novaka Đokovića pitali, ko je najbolji teniser na svetu.

- Tu diskusiju je teško definisati, ali rezultati bi trebalo da budu merilo. Dosta je drugačiji tenis nego ranije, ima tu različitih faktora kada se priča o tome ko je najveći. To što sam deo te priče je ogromna čast. Gde god da se pojavim, pogotovo na slemovima zbog ove trke sa Nadalom, pritisak je ogroman. Ne zna se ko će da dogura više, koliko će to da traje, ali je to sjajno za naš sport - bio je skroman Novak Đoković.

Autor: