AKTUELNO

U kolektivnim sportovima brojke često ne idu u skladu sa individualnim kvalitetima jednog igrača. Trebalo bi samo pogledati spisak fudbalera koji nikada nisu osvojili Ligu šampiona...

Kada su u pitanju individualni sportovi, poput tenisa, statistika je tu često i jedino merilo uspeha i kvaliteta. A u "belom sportu", od Novaka Đokovića, barem po brojkama, boljeg nema.

U glavnih deset statističkih kategorija, srpski teniser odnosi prevagu u sedam nad najvećim rivalima, Rodžerom Federerom, koji je u penziji, i Rafaelom Nadalom, čije telo u poslednje vreme ne daje previše optimističnih znakova po pitanju dugotrajnosti na terenu.

Oni koji učestvuju u raspravama za najvećeg u istoriji, kao glavne argumente koriste grend slem titule. Novak je tu poravnat sa Nadalom, mada bi trebalo uzeti u obzir Vimbldon 2020, koji se nije igrao zbog korone, prošlogodišnji Australijan open i Ju-Es open, gde Novaku nije dozvoljeno da igra zbog vakcine...

Federer ima najviše titula ukupno, ali kada su u pitanju drugi po važnosti turniri u muškom tenisu, odnosno mastersi iz serije 1000, Đoković je tu bez premca sa 38 trofeja.

Takođe, jedini je koji je svih devet takmičenja iz najviše kategorija osvajao barem po dva puta. Baš kao i sve grend slemove, dok je uz Nadala jedini koji ima dvocifren broj titula sa najvećih teniskih tunira. Španac je Rolan Garos pokoravao 14 puta, dok je Novak u nedelju 10. put u karijeri zaseo na presto Australijan opena.

Foto: Tanjug AP/Kin Cheung

Ono što srpskom teniseru i te kako nedostaje je olimpijsko zlato. Bronza iz Pekinga 2008. sigurno ne zadovoljava apetite našeg asa i svima je i posle poraza u Tokiju od Saše Zvereva u polufinalu bilo jasno koliko mu teško padaju porazi na najvećoj sportskoj smotri gde nosi državni grb. S druge strane, Nadal je stigao do najsjajnijeg odličja 2008. u Pekingu, baš kao i Federer, koji je to učinio iste godine u dubl konkurenciji sa Stenom Vavrinkom.

Ako ga zdravlje posluži, pojuriće Novak sigurno i to zlato u Parizu 2024, čisto da izbriše i poslednju belinu u biografiji. Sve ostalo osvojio je više puta, a do kraja karijere, grend slemovi će mu biti glavna opsesija.

- Najveću motivaciju imam za grend slemove. Privilegovan sam da budem u diskusiji u GOAT trci. Znam da dajem mnogo energije da osvojim slemove kao i svi ostali. Videćemo gde će me to odvesti - istakao je Nole posle 22. grend slem trofeja.

Autor: