AKTUELNO

Veslački savez Srbije (VSS) na današnjoj svečanosti u Skupštini grada zahvalio se svima koji su pomogli da se održi Svetski kup prošle godine i najavio ovogodišnje takmičenje od 1. do 3. juna na kojem će učestvovati 1.000 veslača iz 45 zemalja.

- Veslanje je sport sa dugom tradicijom, Svetska federacija osnovana je još 1899. godine, a prvi klub u našoj zemlji osnovan je još 1883. godine u Zrenjaninu. Dve godine kasnije i Novi Sad je dobio veslački klub, a u Beogradu prvi klub, Grafičar, osnovan je 1905. godine. Naš savez je od 1926. godine član Svetske federacije - upoznao je prisutne prtedsednik VSS Darko Majstorović. On je podsetio da je na Adi Ciganliji još 1932. godine održano Evropsko prvenstvo.

- Posle toga smo organizovali juniorsko Svetsko 1978. godine, Svetsko za seniore do 23 godine 2003, Svetsko univerzitetsko 2008, Svetski kup 2012, Evropsko 2014, Svetski kup 2017 i sada 2018. Naša velika želja je dobijanje Svetskog prvenstva za seniore i nadam se da ćemo uz pomoć države i Grada uspeti - rekao je Majstorović.

Državni sekretar za sport Predrag Peruničić istakao je da je tek u ministarstvu shvatio značaj veslačkog sporta.

- Veslanje je sport sa velikom tradicijom, u kojem imamo sve više i više dece. Verujem da ćemo na Olimpijskim igrama u Tokiju učestvovati bar pet veslača više i da neće samo Beđik i Vesić osvajati medalje - rekao je Peruničić.

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović rekao je da su veslanje i sportovi na vodi simboli Beograda.

- Mi smo svi jedna porodica. Ne možemo da zamislimo Adu bez veslača i kajakaša. Evropsko prvenstvo 2014. godine bilo je jedno od najvažnijih takmičenja u Beogradu ikad. Svetski kup je sjajna promocija grada, a veslanje kao olimpijski sport jeste na visokom nivou, a najveći broj naših sportista koji su završili poznate svetske univerzitete dolazi iz veslanja - rekao je Mladenović.

Zahvalnicu je dobio i Olimpijski komitet Srbije, a na svečanosti je prisustvovao predsednik OKS Božidar Maljković.

#Ada Ciganlija

#Veslački savez Srbije

'