AKTUELNO

Najbolji srpski teniser Novak Đoković pobedio je u finalnom meču US OPEN-a Huana Martina del Potra sa 3:0 u setovima 6:3, 7:6 (7-4), 6:3.

Đoković je do finala u Njujorku stigao fantastičnom partijom protiv Keija Nišikorija, dok je Del Potru predao Rafael Nadal pri vođstvu Argentinca od 2-0 u setovima.

Novaku je ovo 23. finale na nekom od najvećih turnira i uspeo je da osvoji 14. trofej, a drugi uzastopni, pošto je pre dva meseca trijumfovao na Vimbldonu.

Foto: Tanjug AP

Ovoj dvojici igrača ovo je bio 19. međusobni duel, a Srbinje ovom pobedom poveo sa 15 prema 4 u pobedama.

US open igrao se za nagradni fond od 53 miliona dolara, a Đokoviću je pripao ček na 3,8 miliona američkih dolara.

Ovom pobedom Đoković će od danas na ATP listi biti treći teniser planete.

Foto: Tanjug

Finale odigrano na stadionu Artur Eš

Inače, ovaj meč US OPEN-a igrao se na teniskom stadionu Artur Eš u Njujorku. Stadion Artur Eš smešten je u parku Flešing Medouz.To je glavni teniski stadion koji se koristi za Otvoreno prvenstvo Sjedinjenih Država u tenisu, poslednjem od četiri godišnja Grend slem turnira.Na stadionu održava i godišnja teniska manifestacija Dečji dani Artura Eša. Stadion je ime dobio po poznatom crnom teniseru Arturu Ešu, koji je pobedio na prvom Otvorenom prvenstvu SAD otvorenom za profesionalce 1968. Otvoren je godine 1997. godine, a zamenio je Stadion Luj Armstrong kao glavni stadion. Stadion Arhur Eš ima 22.547 pojedinačna sedišta, 90 luksuznih loža, pet restorana i prostor za igrače na dva sprata - što ga čini najvećim objektom na svetu koji je predviđen isključivo za tenis. Stadion, kao i ostalih 32 igrališta u blizini, koristi akriličnu podlogu Dekoturf. Stadion se nalazi u blizini stadiona Šia, domaćeg igrališta Njujork Metsa, a oba stadiona dele stanicu Vilets Point-Stadion Ši njujorške podzemne železnice na liniji br. 7.

Foto: Tanjug AP

#Huan Martin Del Potro

#Novak Đoković

#US OPEN

'