AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je, povodom proslave 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, da je u pitanju jedan od najsrećnijih dana u istoriji srpskog naroda.

- Srbi prečani koji su živeli severno od Save i Dunava su 25. novembra 1918. godine ostvarili svoj vekovni san da se priključe Srbiji. Toga dana je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje donela odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji - podsetio je Linta i dodao:

Nažalost, rukovodstvo Komunističke partije na čelu sa Josipom Brozom 1945. godine je Baranju poklonilo Hrvatskoj. Dakle, Baranja je data Hrvatskoj iako nikada u istoriji nije bila njena teritorija, iako je kao sastavni deo Vojvodine, 1918. godine ušla u sastav Srbije."

Linta i pisanoj izjavi ističe da posebnu zahvalost treba odati hrabroj i neustrašivoj srpskoj vojsci koja je pružila Srbima Vojvođanima da imaju mogućnost da javno izraze svoja dugo potiskivana nacionalna osećanja.

- Ne sme se nikad zaboraviti veoma važna činjenica da su u redovima srpske vojske u velikom broju aktivno učestovali srpski dobrovoljci sa područja Vojvodine, današnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Srpski doborovoljci su dali nemjerljiv doprinos ostvarenju viševjekovine ideje jedinstva srpskog naroda - navodi Linta.

#Miodrag Linta

'