AKTUELNO

Na primedbe Marije Pejčinović Burić, ministar spoljnih poslova Srbije poručio da bi Hrvatskoj bi bolje bilo da se prvo suoči sa sopstvenom prošlošću

Hrvatskoj bi bolje bilo da se prvo suoči sa sopstvenom prošlošću i da prestane da relativizuje genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima počinjen tokom Drugog svetskog rata u NDH, kao i da slavi progon Srba u "Oluji". Srbija je svoje zločince kaznila i nastavlja da ih kažnjava.

Ovako je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, za Novosti, odgovorio na izjavu hrvatske šefice diplomatije Marije Pejčinović Burić, koja je rekla da je Srbija nespremna da se suoči sa pitanjima iz prošlosti. Burićeva je, posle međuvladine konferencije u Briselu na kojoj su Srbiji otvorena još dva poglavlja u pregovorima sa EU, rekla:

- Nespremnost Srbije da se suoči s pitanjima iz prošlosti otvara pitanje rešavanja svih drugih pitanja koja su ili posledica raspada bivše države ili proističu iz domovinskog rata. Mi smo izrazili veliku zabrinutost da ti procesi ne mogu ići kako bi trebalo ako srpska strana ne bude u pravom smislu suočena sa svojom prošlošću, svojom ulogom u prošlosti i odricanjem od ideologije iz devedesetih godina.

Hrvatska je i ovog puta do poslednjeg trenutka "zatezala" i odbijala da da pristanak na otvaranje dva poglavlja Srbiji. "Žalili" su se na saradnju u oblasti ratnih zločina, prava hrvatske nacionalne manjine, ali i slobodu izražavanja u našoj zemlji. Poslednja izjava hrvatske šefice diplomatije, kao i stavovi koje su zauzeli na međuvladinoj konferenciji u Briselu, mogli bi da znači i najavu da će Zagreb zadržati čvrst stav prema Beogradu kada je reč o evropskim integracijama.

#Hrvatska

#Ivica Dačić

'