AKTUELNO

Građani četiri opštine na severu Kosova i Metohije i danas su protestovali u Kosovskoj Mitrovici, odakle su poručili da će nastaviti mirno da se bore za svoja prava, prenosi RTK2.

- Ne dozvolimo da i naša deca vode ovu borbu - poručio je okupljenima ispred sedišta Euleksa i EU predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Kako je rekao, međunarodna zajednica i dalje sramno ćuti i posmatra kako iz Prištine svakodnevno prete novim merama, kaznama, pokušavajući da Srbima na najgori mogući način uteraju strah u kosti, a sve sa jednim jasnim ciljem - “da Srbi kupe nepovratnu kartu i napuste svoje domove”.

- Da li je zaista međunarodna zajednica nemoćna da se suprodstavi onima koje je sama stvorila i podržava, dok oni zveckaju oružjem i oduzimaju prava koja su svakom od nas zagarantovana, a to je pravo na život - upitao je Rakić.

Direktor Studentskog centra Jovo Popović istakao je da su mere Prištine ne samo nezabeležene, već su i neprimerene u Evropi i svetu u 21. veku.

- Umesto da studenti u jeku semestra obavljaju svoje redovne nastavne i druge aktivnosti moraju da se bore za elementarna ljudska prava. U prirodi Univerziteta i akademskih građana je opredeljenje za dijalog, a ne za konflikt, za mir, a ne za sukob, za saradnju, a ne za izolaciju - ukazao je Popović.

Okupljenima su se obratila i direktorka dečjeg obdaništa "Lane" iz Zvečana je Zorica Keljanović koja je apelovala na UNICEF da ne zatvara oči pred, kako je rekla,“ovom humanitarnom katastrofom”.

- Ponestaju nam zalihe hrane, dobavljači nisu u stanju da dopreme robu koju potražujemo, derivata za grejanje je sve manje, ponestaje hemije, didaktičkog materijala. Bliži se Nova godina, raduju se sva deca sveta, daruju se poklonima i dok se ostala deca raduju i razmišljaju šta će dobiti, naša deca zajedno sa nama razmišljaju da li će sutra imati da popiju čašu mleka ili eventualno pojedu parče čokolade - naglasila je Zorica Keljanović.

U ime privrednika, Radoš Petrović je okupljenima obećao da će naći načine da obezbede sve potrebne namirnice, a predstavnicima vlasti u Prištini poručio da razgovorom dođu do rešenja.

- Nek oni lepo idu u neke kancelarije i nek pregovaraju, nek se dogovaraju, neka povuku i ove odluke koje su doneli da mi ovde mirno živimo, a oni neka nađu rešenje koje će biti prihvatljivo i za nas i za njih. Neka nas ostave da na miru živimo jedni pored drugih, kao sav normalan svet - naglasio je Petrović.

Sa protesta su upućene i reči podrške Milanu Radoičiću i trojici uhapšenih Srba osumnjičenih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, prenosi RTK2.

#Kosovska Mitrovica

'