AKTUELNO

Na sednici skupštine tzv. Kosova usvojeni su Zakon o Bezbednosnim snagama Kosova, Zakon o Ministarstvu odbrane Kosova i Zakon o službi u Bezbednosnim snagama Kosova.

Na sednici skupštine takozvane države Kosovo koja je održana danas u Prištini, izglasano je formiranje vojske Kosova.

Pre odluke o formiranju, Ministarstvo KSB-a je sa 107 glasova (bez protiv i bez uzdržavnih) preimenovano u Ministarstvo odbrane Kosova.

Foto: Tanjug AP

Na dnevnom redu su tri tačke: drugo razmatranje Nacrta zakona o Ministarstvu odbrane, drugo razmatranje Nacrta zakona o Bezbednosnim snagama Kosova i drugo razmatranje Nacrta zakona o službi u Bezbednosnim snagama Kosova. Zakoni su usvojeni jednoglasno.

Potpredsednik kosovske vlade Bedžet Pacoli, neposredno nakon usvajanja Zakona o Bezbednosnim snagama Kosova, čestitao je građanima Kosova vojsku, prenosi Koha. On je na svom Fejsbuk profilu napisao: Danas je najlepši dan! Radujemo se u novoosnovanoj Vojsci Kosova! Slava mučenicima! Bog blagoslovio Kosovo i njegove prijatelje!

Iako se ime snaga ne menja, jer su za to potrebne ustavne promene koje zbog suprostavljanja Srpske liste nisu moguće, menja se mandat snaga i one dobijaju atribute oružanih snaga.

Sem Srpske liste, koja nije prisustvovala sednici u Prištini, sve ostale parlamentarne stranke i koalicije podržale su transformaciju BSK.

Vlada Kosova je dobila snažnu podršku Sjedinjenih Američkih Država za transformaciju BSK. Takvu podršku je juče dao i ambasador Velike Britanije na Kosovu.

Takozvani premijer lažne države Kosovo Ramuš Haradinaj napisao je danas na svom Fesjbuk profilu da je glasanje u skupštini "istorijsko".

Foto: YouTube screenshot

Obećavamo, kaže Haradinaj, da ćemo obezbediti mir svima koji žive "sa nama, u našem zajedničkom domu". Da bi Kosovo postalo deo NATO pakta, buduća vojska će uvek štititi život, dostjanstvo i ntegritet građana, napisao je Haradinaj.

#Vojska

'