AKTUELNO

Gosti Novog jutra složili su se da Amerika podržava pronalaženje kompromisnog rešenja između Beograda i Prištine.

Zoran Milivojević, karijerni diplomata, komentarišući pisma koje je predsednik SAD-a Donald Tramp uputio Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju ocenio je da je sada definitivno jasno da Amerika uzima ključnu ulogu u rešavanju kosovskog čvora.

- Da to nije tako Tramp ne bi napisao to pismo. Amerika podržava da se razgovori o rešenju pitanja Kosova vode u formatu koji je i ranije podržala, a to je da dijalog vode Vučić i Tači. Ovo je i podrška Tačiju, da ne bude zabune... Amerika podržava da se razgovara o kompromisnom rešenju - ocenjuje Milivojević.

Prema njegovim rečima, to što Tramp piše govori da već postoji neki osnov koji bi bio i osnov za sporazum.

Milivojević je rekao da Amerika pet godina nije mogla da „istera“ Prištinu da ispuni svoju obavezu.

Foto: TvPink Printscreen

On kaže da je poslednja sednica Saveta bezbednosti UN-a pokazala da je svet podeljen i da Srbija ima ozbiljne prijatelje, kao i da postoji ozbiljna grupacija koja ne podržava koncept nezavisnog Kosova.

- Sasvim je prirodno i potpuno je logično da srpska strana insistira da ako to ide u ruke velikih sila, da onda to budu ovi glavni akteri na globalnoj sceni, da u najmanju ruku budemo ravnopravni. Treba podsetiti da Lavrov i savetnik za nacionalnu bezbednost Amerike imaju dijalog i na tu temu navodi Milivojević.

Prof. dr Dragan Đukanović sa Fakulteta političkih nauka ocenio je da je plan Amerike da se istisne uloga Rusije i drugih aktera u rešavanju kosovskog pitanja.

- Veoma je važno da smo u ovom trenutku pred značajnom prekretnicom i da su SAD uvidele da Evropska unija nema potencijale da u punom kapacitetu završi proces koji je započela 2011. godine, a to je proces normalizacije - kazao je Đukanović.

On dodaje da je značajno da Amerika uviđa da je potpuna normalizacija ključna za stabilnost regiona.

Foto: TvPink Printscreen

- To je naglašeno u pismo predsednika Trampa Tačiju. Bitno je da se pominje reč kompromis i da rešenje mora biti kompromis, a ne maksimalistički ciljevi kakve ovih dana vidimo iz Prištine. Veoma je važno da se SAD uključuju i nadam se da će doći do kompromisa - ističe Đukanović.

Kako kaže, EU će ostati neko ko modelira dijalog, ali će SAD imati značajniju ulogu.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Amerika

#Kosovo i Metohija

'