AKTUELNO

Na današnjoj sednici Skupštine grada Beograda na dnevnom redu će se naći skoro 50 tačaka, među kojima i predlog budžeta za 2019. godinu koji je, prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, realan, uravnotežen i usmeren u ulaganja u kapitalne investicije.

- Budžet grada Beograda će prvi put u istoriji Beograda iznositi više od milijardu evra, tačnije 123.057.148.955 dinara, što je za oko sedam odsto više nego 2018 - rekao je Vesić.

On je precizirao da je to zajednički budžet grada Beograda i gradskih opština, s tim da će Grad imati oko 110 milijardi dinara, a opštine oko 13 milijardi.

Vesić je istakao da će prihodi od poreza na dohodak građana biti uvećani za 3,5 odsto, a izvorni prihodi za 6,8 odsto u odnosu na 2018. godinu.

- Ono na šta smo posebno ponosni jeste to da je ukupno 17,64 odsto našeg budžeta usmereno na kapitalne investicije, što je povećanje od 44,8 odsto u odnosu na 2018. godinu - rekao je Vesić.

S ponosom je istakao i da ulaganje u kulturu za 2019. godinu iznosi 4,62 odsto budžeta, što je povećanje od oko 11,26 odsto u odnosu na 2018. godinu.

- Time pokazujemo da smo odgovorna vlast koja vodi računa o kulturi i koja zaista pokušava da investira u kulturu, jer je to investiranje u budućnost naroda - dodao je Vesić.

Ulaganje u saobraćajnu infrastrukturu biće veće za 6,8 odsto nego ove godine, dok će ulaganje u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije biti veće za skoro 127 odsto.

Vesić je naveo da će biti povećano i ulaganje u turizam, kao i u poljoprivredu koje će biti veće za 2,24 odsto.

- Očekujem da će odbornici prihvatiti ovaj budžet i da ćemo na ovaj način imati jedan zaista razvojni budžet za 2019. godinu koji će omogućiti da Beograd nastavi da se razvija - rekao je zamenik beogradskog gradonačelnika.

Naveo je da će se na dnevnom redu sednice naći i druge važne tačke, a jedna od najvažnijih jeste ona o koncesiji za izgradnju četiri podžemne garaže.

Na tenderu o koncesiji, koji je trajao skoro godinu dana, pobedila je kineska kompanija "Šandong", podsetio je Vesić i dodao da će se, ako odbornici usvoje ovaj predlog, omogućiti da kompanija počne sa izgradnjom garaža već od marta sledeće godine.

Prvo će se graditi podžemna garaža na Studentskom trgu, za koju već postoji građevinska dozvola, a potom garaža na Trgu Republike, pa u Fruškogorskoj i Kosovskoj ulici.

Odbornici će raspravljati i o Predlogu odluke o dodatnim oblicima zaštite trudnica i porodilja koji podrazumeva da sve žene na teritoriji grada koje rode blizance dobiju dodatnu pomoć u iznosu od 50.000 dinara.

- Grad Beograd, inače, ima čitav niz mera pomoći kada su u pitanju žene koje rađaju decu i to su mere koje mi dajemo iz gradskog budžeta, a koje nemaju nikakave veze sa pravima koja sve žene na teritoriji Republike Srbije imaju i ostvaruju po zakonu - rekao je Vesić.

Osim toga, dodao je, pred odbornicima će se naći i odluka o građevinskom zemljištu.

- Omogućićemo da se prodaju ne samo parcele koje su 100 odsto u vlasništvu grada, već i one gde je grad delimično vlasnik, naravno u skladu sa zakonom. Takođe, investitorima koji grade komunalnu infrastrukturu omogućićemo da mogu da dobiju popust isti kao kad plaćaju naknadu za građevinsko zemljište, što će pospešiti investiranje - rekao je Vesić i podsetio da je od početka ove godine u Beogradu izdato građevinskih dozvola za više od million kvadrata.

Na dnevnom redu su i izmene odluke o parkiralištima i komunalnoj policiji koja će, pojasnio je, omogućiti da će ubuduće nalog pauku za podizanje automobila moći da daju i komunalni policajci, a ne samo saobraćajni policajci kao što je do sada bio slučaj.

- Donećemo i jednu odluku koja je predlog opštine Vračar i odnosi se samo na tu opštinu. Ta opština je na zahtev građana tražila da se više ne dozvoljava postavljanje letnjih bašti na mestima koja su predviđena za parkiranje - rekao je Vesić.

Kako je dodao, ta odluka će 2019. godine važiti samo za opštinu Vračar, a onda će se, u zavisnosti od toga kakvi budu njeni efekti, videti da li će biti proširena i na druge beogradske opštine.

#Budžet

#Goran Vesić

#Grad

'