AKTUELNO

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović izjavio je danas da će pismo američkog predsednika Donalda Trampa dozvati pameti Prištinu i predstavlja poruku da se dijalog ojača i nastavi na pozicijama zajedničkog kompromisnog i održivog rešenja.

Sada je veoma značajan trenutak za proces dijaloga, koji je zapao u krizu zahvaljujući nerazumnim odlukama Prištine, rekao je Odalović.

Prema njegovim rečima, to pismo je rezultat kvalitetnih diplomatskih aktivnosti Srbije.

Mislim da je sa ovim pismom jasno da će SAD, koje imaju snage i uticaja, urediti neke odnose i u Prištini, rekao je Odalović i dodao da će neko morati da dozove pameti Prištinu i Ramuša Haradinaja da odustanu od provokacija i odluka koje mogu da ugroze mir, bezbednost i mnogo toga.

Odalović smatra da je važno iskoristiti naredne dane da bi se pozicija dijaloga kvalitetnije promenila i da Priština prestane sa provokacijama, jer SAD imaju mnogo mehanizama kojima sve mogu da dovedu u red.

On je istakao da je Trampovo pismo, između ostalog, proisteklo iz ozbiljne i kvalitetne podrške Rusije i Kine dosadašnjem procesu.

Te dve velike sile nedvosmisleno podržavaju Srbiju i to je jedan od razloga šte se SAD na ovakav način uključuju u ceo proces, kazao je Odalović.

On smatra da je dijalog zapao u ozbiljnu krizu jer je ponašanje kosovskog premijera Ramuša Haradinaja prema dijalogu bilo neprihvatljivo.

Mnogo toga će zavisiti od unutrašnje političke situacije u Prištini, a naročito od naloga specijalizovanog tužilaštva za ratne zločine, koje je već prepoznalo grupu ljudi i pozvalo ih sredinom januara u Hag na davanje izjava, istakao je Odalović.

#Pismo

#Priština

#Veljko Odalović

'