AKTUELNO

- Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će dijalog biti nastavljen tek posle ukidanja taksi - istakao je Dačić.

Šef diplomatije Ivica Dačić rekao je da nema najava da može doći do promene formata dijaloga Beograda i Prištine. Razgovori će biće nastavljeni pod okriljem EU, kad se za to stvore uslovi, smatra Dačić.

Ministar spoljnih poslova rekao je da je sada jasno da dijaloga neće biti dok se ne ispune preduslovi za to.

- Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će dijalog biti nastavljen tek posle ukidanja taksi - istakao je Dačić.

Šef diplomatije kaže da je pismo koje je ameriški predsednik Donald Tramp uputio Vučiću i kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju pokazatelj da je Amerika zaineresovana da se dođe do kompromisa.

- Neki prethodni predsednik bi verovatno pisao da Srbija treba da prizna Kosovo, ovog puta Tramp je rekao da će podržati kompromisno rešenje - kaže Dačić.

Ministar spoljnih poslova rekao je da priča o dogovoru Beograda i Prištine mora da se završi u UN. Kako dodaje, neće biti dogovora, ako nema verifikacije u UN.

Dačić kaže da se ta priča mora vratiti u UN, jer je bitno šta misle stalne članice Saveta bezbednosti.

Međutim, kako je rekao Dačić, on je dobio potvrdu od Sergeja Lavrova da je Rusija spremna da ako se promeni format dijaloga da učestvuje u njemu.

- U vreme bivšeg predsednika Borisa Tadića i bivšeg šefa diplomatije Vuka Jeremića napravljena je greška što je dijalog iz UN-a prebačen u Brisel - kaže Dačić i ponavlja da je Srbija spremni za dijalog, ali kad se ukinu takse.

Kada je reč o razgraničenju, Dačić kaže da će to naravno biti tema, ali, dodaje da taj princip nije razrađen do kraja. Prema njegovom mišljenju, razgraničenje bi predstavljalo da se utvrdi tačno utvrdi šta je srpsko, a šta albansko.

Članovi stranke da budu aktivniji i podižu rejting

Dačić, koji je u subotu ponovo izabran za njenog predsednika, kaže da predsednika partije treba birati na osnovu procene da taj čovek može da vodi stranku i dodaje joj rejting, ali je istakao i da članove stranke želi da natera da povećaju rejting time što će biti aktiviji i stvarati političke događaje.

- Kako sam istakao u govoru, mislim da predsednika partije ne treba birati zbog njegovih ambicija, nego ako partija procenjuje da taj čovek može da ispuni očekivanja, da vodi stranku i dodaje rejting stranci - kazao je Dačić.

Dačić je za predsednika SPS izabran po četvrti put na desetom jubilarnom Kongresu te stranke u subotu, a kako je kazao, po statutu partije ne postoje ograničenja za broj kandidatura i odabira istog predsednika partije.

Kako je kazao i da bi SPS trebalo da prestane da bude partija "socijalista utopista" već da traži model društva u kojem će biti realno to o čemu govore.

- A šta je socijalizam? Da pojednostavimo - stan, posao, obrazovanje, zdravstvo penzija, zalaganje za društo jednakih i ravnopravnih i stvaranje pravedne raspodele onoga što država i društvo stvore - kazao je Dačić. U ovoj zemlji, kako je kazao, ništa nije besplatno, sve se plaća, ali da bi to bilo moguće, mora da postoji razvijena ekonomija i to je zajednička tačka SPS-a i SNS-a.

- Jeste da oni pripadaju korpusu narodnih stranaka, ali oko dve stvari smo se sa njima našli, to je stvaranje jake ekonomije zarad pravedne raspodele i rad za korisne stvari za Srbiju i dok je tako, naša politika će biti čvrsta - kazao je Dačić.

#Ivica Dačić

#Priština

'