AKTUELNO

Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, poručio je da je Kosovo spremno za nastavak dijaloga sa Srbijom iako je, kako tvrdi, Srbija genocidna država sa kojom Kosovo ima vekovno neprijateljstvo.

On je podnoseći godišnji izveštaj u parlamentu ponovo optužio Srbiju da je odgovorna sa ubistvo više od 13.000 civila..

Uprkos tome, naveo je Tači, "Kosovo je izraslo u nezavisnu i suverenu državu", koja je ove godine obeležila 10. jubilarnu godišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti.

- Iako po visokoj ceni mi smo pobedili, a sada je vreme da pobedimo i u postizanju mira sa Srbijom - rekao je Tači.

- Uvek ćemo biti zahvalni onima koji su dali sve za slobodu koju danas uživamo - rekao je Tači pred oko tridsetak poslanika, pošto su opozicione stranke, ali i poslanici Inicijative, Fatmira Ljimaja, neki poslanici opozicione SDP i Alijanse za budućnost Kosova, premijera Ramuša Haradinaja, bojkotovali njegovo izlaganje.

Tači je zahvalio Hardinaju i poslanicima koji su glasali za demarkaciju sa Crnom Gorom, ali i na, kako je rekao, političkoj borbi da se spreči osnivanje Zajednice srpskih opština, koja bi imala izvršna ovlašćenja.

Formiranje ZSO je, inače, predviđeno Briselskim sporazumom. Tači je ocenio pozitivnim formiranje tima za dijalog sa Beogradom, koji je, inače, verifikovan u parlamentu sa 59 glasova, što je manje od natpolovične većine.

- Jedinstvo političkih stranaka je bilo i ostaje neizbežno na našem putu ka uspehu. Pre svega, govorim o izazovu postizanja mira sa Srbijom. Sa Srbijom treba postići mirovni sporazum koji će garantovati uzajamno priznanje i članstvo Kosova u UN - rekao je Tači i dodao da taj sporazum mora biti sveobuhvatan i potpuno podržan od SAD.

Posebno je, kazao je, ponosan na to što je u njegovom mandatu usvajanjem tri zakona otvoren put da KBS budu transformisane u kosovsku vojsku.

Pozvao je političke lidere da najozbiljnije shvate poziv predsednika Trampa na jedinstvo u ovom, kako je rekao, jedinstvenom trenutku.

- Imamo podršku najvećeg prijatelja i najmoćnije države Sjedinjenih Država. Imamo podršku EU i njenih država članica. Imamo podršku sveta da postignemo miran, konačan i sveobuhvatan sporazum sa Srbijom. Izgubiti ovu priliku, kako kaže predsednik Trump u svom pismu, bio bi tragičan povratak i izgubili bismo priliku koja se neće dugo ponoviti - rekao je Tači.

#Hašim Tači

#Kosovo i Metohija

#Srbija

'