AKTUELNO

To pokazuje na šta su sve albanski političari spremni - pa čak i na terorizam, rekao je Dačić.

Srbija ima informacije da se u albanskoj dijaspori planira zauzimanje nekog od diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije, kaže šef diplomatije Ivica Dačić.

Kako navodi, cilj takvih akcije je da se Srbija prinudi da odustane od zahteva za suđenje bivšem kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju. Dačić je izjavio da su s tim obaveštajnim saznanjima upoznate policije i bezbednosne službe tih zemalja i sva diplomatsko-konzularna predstavništva Srbije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Šef diplomatije je rekao da Srbija upozorava sve zemlje da su odgovorne za bezbednost sprskih diplomatskih predstavništva DKP-ova i da "albanskim političarima skreće pažnju da se ne igraju vatrom".

- Srbija neće odustati od gonjenja Haradinaja niti bilo koga ko je počinio zločine protiv srpskog naroda. I srpski narod, kao i svaki drugi, zaslužuje pravdu - rekao je Dačić.

Dačić je rekao da izjava ministra spoljnih poslova Albanije Ditmira Bušatija koji je rekao da posle hapšenja Haradinaja treba revidirati dijalog Beograda i Prištine, pokazuje da je suština albanske politike da su zločini protiv Srba dozvoljeni i da je dijalog samo u cilju daljeg afirmisanja kosovske nezavisnosti. Šef srpske diplomatije je rekao da je to "uvreda za sve žrtve OVK-a, zbog čijih zločina je nedavno osnovan i Specijalni sud".

- Srbija jeste za konstruktivni dijalog, ali se ne plaši i ne dozvoljava da je niko uslovljava i ponižava. Uvrede na račun Aleksandra Vučića, zbog stava o Haradinaju, pokazuju koliko Albaniji nije stalo do dobrih odnosa sa Srbijom‎. Ako Vučić, kako kaže Bušati, živi u prošlosti, u kakvom li tamnom vilajetu žive albanski političari u Albaniji i na Kosovu? Zato su rešili da daju nalog albanskoj emigraciji da demonstrira ispred naših i francuskih diplomatsko-konzularnih predstavništava u svetu, kao što su danas učinili u Njujorku - rekao je Dačić.

S. P.

#Ivica Dačić

#Ramuš Haradinaj

'