AKTUELNO

Dačić je istakao i to da Srbija želi da se stvore uslovi da se nastavi dijalog sa Prištinom i da se dođe do rešenja.

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, u novogodišnjem intervjuu za Pink.rs, rekao je da rezultatima u spoljnoj politici moramo da budemo izuzetno zadovoljni rezultatima koje smo postigli na planu odbrande nacionalnih interesa.

Kako bi ste ocenili 2018. godinu? Koliko ste zadovoljni postignutim rezultatima?

- Ako govorimo o spoljnoj politici, svakako moram da budem zadovoljan rezultatima koje smo postigli na planu odbrane našin nacionlanih interesa. Pre svega mislim na 12 zemalja koje su povukle priznanje o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, da je to stvorilo sasvim jednu drugačiju političku situaciju. Kosovo sada nema većinu da bude članica ni u jednoj međunarodnoj organizaciji i to je vratilo Srbiju na političku pozornicu kao faktora bez kojeg nema nikakvih razgoovra ni dogovora o bilo kojoj temi koja se tiče Kosova.

Foto: Tanjug

Kada svemu tome dodamo i spoljnopolitičke uspehe, ne mislim samo na Ministarstvo spoljnih poslova, već i na Vladu Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, jasno se vidi da je Srbija sebe dalje učvrstila u jednog odgovoronog i predvidljivog partnera, koji takođe želi dogovor i pridržava se toga. Izgradili smo čitav niz dobrih bilateralnih odnosa sa ostatkom sveta, nastavljajući i negujući naše prijateljstvo sa Rusijom i Kinom. O tome svedoče i susreti koje je predsdnik Vučić imao sa predsdnikom Kine, poseta predsednika Putina koji dolazi 17. januara, ali sa druge strane poznat je i dobar odnos Vučića i Merkel, odložena je poseta predsednika Makrona zbog situacije u njegovoj zemlji. U ovom trenutku, očekujem u budućnosti i pozitivan put ka Trampovoj administraciji. Mi ćemo nastaviti sa našim spoljnopolitičkim aktivnostima.

Kada smo kod odnosa Beograd - Priština, očekujete li da će tokom 2019. godine moći da se nasluti bar raspetljavanje tog kosovoskog čvora, i neki konkretni koraci u pitanju postizanja mogućeg kompromisa?

- Srbija je spremna na dijalog i pronalaženje rešenja. Priština nije spreman, ona traži način da to odloži. Priština stalno uvodi i povlači neke jenostrane, nerazumne poteze kao što je uvođenje taksi, formiranje vojske. Priština je najveća prepreka dijalogu i dolasku do nekog trajnog rešenja.

Da li ste optimista po tom pitanju?

- Niko ne može da bude preterani optimista. Mi želimo da se stvore uslovi da se nastavi dijalog i da se dođe do rešenja. Kada će biti, ne zavisi od nas. Oni koji podržavaju Kosovo su ti koji moraju da stvore uslove da se dijalog nastavi, a to znači da se ukinu takse.

- Nismo mi optimisti kada je reč o dinamici, naročito sada kada EU treba da se pozabavi svojim unutrašnjim pitanjima, a to su izbori koji će biti na proleće, formiranje novih organa EU i zbog nove specijalneg visokog predstvnika ministra spoljnih poslova EU, umesto Federike Mogerini, ali mi smo svkako spremni da sutra nastavimo dijalog, jer smatramo da je to u interesu stabilnosti regiona.

Očekujete li da će evropski pregovarači sada konkretnije da se umešaju u dijalog, naročito pre svih tih promena koje njih očekuju?

- Neko treba da natera Prištinu da ispunjava svoje obaveze, onda se postavlja pitanje opravdanosti učešća u dijlaogu. Ne možete da verujete da neko tako moćan ne može da utiče na Prištinu, to svi znaju da nije tačno.

SAD evidentno podržava nezavisnost Kosova i trenutno nerazumno ponašanje albanskih političara. Očekujete li da ukoliko se SAD konkretnije umeša u dijalog, da uđu i Kina i Rusija kao igrači na strani Srbije?

- Priština pre svega traži promenu formata i uključivanje SAD-a, ali oni su protiv uključivanja Rusije. To još niko nije odlučivao, sve je na nivou želja. SAD nemaju neku posebnu želju da budu formalni deo dijaloga. Ukoliko neko zaista želi da uđu SAD, mi ćemo tražiti da uđu Kina i Rusija.

Foto: Tanjug

Postoji i deo iz trampovog pisma koji poziva na dogovor između Srba i Albanca. Amerika je spremna da bude pokrovitelj toga, zajendo sa drugim velikim silama.

Mi nevezano od toga moramo da kažemo da ne postoji ta međunarodna sila ili pritisak koji će da natera Srbiju da izmeni svoj stav o nacionlanim i državnim pitanjima. Mi želimo pravilan kompromis, a ukoliko njega nema mi stvarno ne možemo da priznamo to što oni traže.

Milo Đukanović je nedavno komentarisao odnos Srbije koji se zaoštrio prema ostalim zemljama u regionu. Stiče li se utisak da Srbija nekako uvek dođe kao „dežurni krivac“?

- Srbija ni jednim svojim potezom nije izazvala nestabilnost. Naravno, Srbija zastupa srpske intrese. Ne mogu da očekuju od nas da zastupamo tuđe. Mi se njima ne mešamo, srećan im put. Nas samo interesuje položaj Srba u Crnoj Gori i naši dobri odnosa u smislu traženja zajedničkog interesa. Mislim da bi bilo dobro da Srbi postanu deo vlasti u Crnoj Gori, jer bi se time rešio deo problema, odnosno Milo Đukanović na Srbe ne bi više gledao kao anti-državni element. Za to je potreban jedan pomirljiviji ton nego što je sada. Ne mislim da je dobro da zaoštaravamo odnose, oni su već dovoljno oštri.

Da li je moguće iskoristiti tuđa rešenja na primeru Kosova, kao što su primeri Irske, Kipra... ili je Kosovo slučaj za sebe?

- Ne mislim da je moguće prepisati tuđe rešenje. Ta rešenja odražavaju određenu specifičnost, a svi onako govore da je Kosovo slučaj za sebe. Nema tu mnogo ponuđenih rešenja koja su na stolu. Ja znam za jedno koje je ponuđeno, a to je razgraničenje. Ima drugih rešenja, to je da mi prizmamo Kosovo, što mi nećemo ili da Kosovo bude pokrajina u Srbiji, što oni neće. Pa ako oni neće, nećemo ni mi, šta je onda kompromis? To za sada niko nije odgovorio u smislu da li ima neke alternative.

#Aleksandar Vučić

#EU

#Ivica Dačić

#Kosovo

#Rusija

#SAD

#Srbija

'