AKTUELNO

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da će cenu taski koje je uvela Priština platiti krajnji potrošači na Kosovu i Metohiji, ali da to takozvane kosovske vlasti nije briga.

Ljajić je za Novo jutro TV Pink istakao da zbog mera Prištine treba da reaguju, ako ne Evropska unija, onda zemlje iz kojih dolaze kompanije koje posluju u Srbiji i u BiH, jer se ne radi samo o interesu Srbije već i o njihovom interesu.

- Mi nastavljamo našu političko-diplomatsku borbu jer ove mere nemaju nikakvu vezu sa ekonomijom. Ovde ne možete ekonomski ništa da uradite - istakao je Ljajić.

Kako podseća, kosovski zvaničnici su na početku govorili da Srbija krši CEFTA sporazum i da zato uvode takse, ali da su na kraju otvoreno rekli da je to reakcija na ono što Srbija radi na međunarodnom planu - sprečava međunarodna priznanja Kosova, zemlje povlače priznanja, a nisu primljeni u Interpol.

- Na kraju ćemo svi da brojimo štetu. Oni će da broje štetu. Video sam izjavu njihove predstavnice udruženja privrednika koja je tražila da se iz ovih sankcija izuzmu osnovni životni proizvodi koji utiču na potrošačku korpu - pšenica, brašno, ulje, deterdžent, jer za sve ove proizvode ne mogu se tako brzo naći nova tržišta - dodao je Ljajić.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, Priština je našla druga tržišta, recimo za pšenicu u Mađarskoj i Hrvatskoj, ali je ta pšenica za 10 do 15 evra skuplja po toni nego u Srbiji.

- Na hiljadu tona pšenice oni bacaju 10.000 do 15.000 evra. Pokušali su da nađu pšenicu u Bugarskoj, ali su rekli da nije kvalitet kao u Srbiji. Sve može da se nadomesti, ali ne može brzo i to ima cenu - rekao je Ljajić.

Kako dodaje, cenu će platiti, bez sumnje, krajnji potrošači na Kosovu i Metohiji, ali da to takozvane kosovske vlasti nije briga, jer, kako kaže, oni žele da izvuku iz ovoga neku političku korist, verovatno, zbog izbora.

Šteta zbog uvođenja taksi Prištine na robu iz centralne Srbije od 21. novembra do 30. decembra iznosi 46,1 milion evra, dodao je Ljajić.

Kako kaže, za toliko manje robe je plasirano iz Srbije na Kosovo i Metohiju, nego u istom periodu prošle godine.

Takse od 100 odsto su proširene i na strane brendove, kompanije koje proizvode u Srbiji.

- Sada možemo da kažemo da je trgovina u potpunosti obustavljena. Bilo je više apela od strane međunarodne zajednice da se ukinu takse, ali su kosovske vlasti samo radikalizovale situciju i donosile nove mere - rekao je Ljajić.

Završni razgovori sa Evroazijskom ekonomskom unijom

Završni razgovori o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom počeće naredne nedelje izjavio je Ljajić.

On je rekao da očekuje da će sporazum s Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom, Jermenijom i Kirgistanom biti zaključen pre posete Srbiji ruskog predsednika Vladimira Putina, 17. januara.

Dodaje da je usaglašen veći deo teksta sporazuma, ali da je ostalo još nekoliko stvari za koje je Srbija zainteresovana - meso, određene vrste alkoholnih pića, sirevi, cigarete, šećer, automobili...

Sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom, kako kaže, neće ugroziti trgovinu sa EU.

- Dok ne postanemo punopravna članica Evropske unije imamo pravo da sklapamo sporazume o slobodnoj trgovini. Onog trenutka kada uđemo u EU, ti sporazumi prestaju da važe i mi smo deo trgovinskog sisteram EU - precizirao je Ljajić.

On dodaje da je reč o tržištu od 180 miliona ljudi i da je to šansa za srpske prizvođače da plasiraju robu na tako veliko tržište, ali i dobar signal za strane investitore.

#Kosovo

#Priština

#Rasim Ljajić

'