AKTUELNO

Otvaranje poglavlja Srbije i EU - kljućni događaj 2015. godine

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović smatra da nema razloga za strah od ulaska u EU, niti će ulaskom u Uniju Srbija izgubiti svoje nacionalne interese.

- Građani će na kraju, na referendumu, reći hoće li ili neće u EU, onakvu kakva ona bude 2020.- rekla je Mihajlovia u intervjuu za Sputnjik.

Dodala je da je otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja Srbije i EU događaj koji je obeležio 2015. godinu.

- Ovo je uspeh svih prethodnih vlada od 2000. do danas, ali su ključni pomaci u odnosima sa Prištinom i regionalnoj saradnji zasluga premijera Aleksandra Vučića. I oni su bili ključni u otvaranju prvih poglavlja - rekla je Mihajlović.

Na pitanje da li Srbija može da zatvori poglavlje o Kosovu bez priznanja Kosova, Mihajlović je odgovorila da važeći Ustav jasno kaže da je Kosovo i Metohija deo Srbije te da ne postoji nijedan dokument, niti je bilo ijednog razgovora na kome je od Srbije traženo da prizna Kosovo zarad ulaska u EU.

- Pregovori sa Prištinom jesu teški, biće još teži, to nije sporno i na to smo spremni. Srbiji je izuzetno važno da se konačno formira Zajednica srpskih opština, to je dogovoreno i na tome insistiramo. Ova Vlada svakako neće priznati Kosovo - istakla je Mihajlović.

Autor: D. Jovanović

'