AKTUELNO

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica, narodna poslanica Marija Obradović i zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev posetili su danas pekaru "Kolašin" u Zubinom Potoku, koja snabdeva hlebom veći deo severa Kosova i Metohije, i poručili da su država Srbija i čitav srpski narod solidarni sa sunarodnicima u južnoj pokrajini i da će svi problemi biti rešavani zajedničkim snagama.

Kozarev je rekao da su ovom posetom upućene poruke solidarnosti i spremnosti za saradnju u prevazilaženju prepreka koje su privremene institucije u Prištini postavile za robu iz centralne Srbije.

- Ovde smo za širenje pozitivne energije, jačanje našeg jedinstva i unošenje snage i volje u svakodnevicu koja nije nimalo svetla i ne ohrabruje. Ne možemo da razgovaramo o perspektivi nastavka dijaloga između Beoograda i Prištine dok postoje postoje ilegalne barijere od 100 odsto, odnosno embargo za svu robu iz centralne Srbije - poručio je Kozarev.

Prema njegovim rečima, za razliku od nekih koji u vreme praznika žele da prave mračnu atmosferu, predstavnici institucija Srbije šire atmosferu ohrabrenja, koja treba da obeleži praznično vreme.

- Naš narod na KiM uprkos objektivnim teškoćama, necivilizacijskim barijerama i opstruktivnim merama treba da oseti da je država Srbija uz njega i da su svi solidarni u nameri da se zajednički pronađu načini da se prevaziđu teskoće koje su nam neki neodgovorni pojedinci iz Prištine nametnuli. Dakle naći ćemo načina da bude i hleba i struje i vode i svega onoga što je potrebno da bi naš narod na KiM živeo normalno - rekao je Kozarev.

Foto: Tanjug

Pralica je rekao da situacija na KiM nije laka, da je brašno poskupelo, ali da pekari i dalje uspevaju da hleb prodaju po starim cenama, trpeći svakodnevne gubitke.

- Moramo da iznađemo što hitnija rešenja kako ovi ljudi ne bi ostali bez posla, a da jedna ovakva proizvodnja koja snabdeva 90 odstoa severa KiM opstane i da se ne ugasi - rekao je Pralica.

Narodna poslanica Marija Obradović istakla je da Srbija mora da u mnogo većoj meri pomogne svom stanovništvu na KiM, naročito kada je reč o planovima za budućnost.

Foto: Tanjug

- Ova situacija će da potraje mnogo duže nego što su resursi srpskih privrednika u stanju da iznesu. Zato je neophodno da već danas razmišljamo o tome šta možemo da uradimo da ovim ljudima pomognemo da obezbede pekarske proizvode za stanovništvo - rekla je Obradović.

Ona je pozvala političare iz centralne Srbije da češće dolaze na KiM i da u neposrednom kontaktu sa Srbima u pokrajini uvide sa kakvim se problemima naš narod suočava i šta se može učiniti kako bi mu se pomoglo da opstane.

Nakon sastanka sa vlasnikom pekare i regionalnim šefom kriznog štaba za snabdevanje na kojem je bilo reči o daljoj redovnoj dostavi brašna, u zgradi Opštine Zubin Potok održan je i sastanak sa preduzetnicama sa KiM i predsednikom Privremenog organa Opštine Zubin Potok Srđanom Vulovićem.

Marija Obradović je, posle tog sastanka, navela da je privrednicama sa KiM poručila sam da nisu same, i da imaju koga da pozovu i u pola noći kako bi rešile probleme.

Pralica je danas na KiM donirao i 15 dukata za česnicu, koja će na Božić biti lomljena kod spomenika Knezu Lazaru u Kosovskoj Mitrovici.

#Dušan Kozarev

#Kosovo

#Srbija

'