AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić osudio je kao "bestidnu" jučerašnju izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, na božićnom prijemu Srpskog narodnog veća u zagrebu, da Hrvatska radi na integraciji srpske manjine i da je "proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština prvog predsednika Hrvatske Franje Tuđmana".

- Zamislite kakva je to bestidnost da na proslavi Božića, među ono malo Srba što ih je ostalo u Hrvatskoj, izgovorite da je Tuđmanova najvrednija ostavština reintegracija Srba. Samo ne znam da li Plenković pritom misli i na onih 220.000 naših nesrećnika iz 'Oluje' - rekao je Dačić.

Povodom Plenkovićeve izjave da je istina ključna za pomirenje i da se ona odnosi na to da je Hrvatska "bila žrtva agresije Miloševićevog velikosrpskog režima", on je podsetio da je međunarodni sud pravde presudio da nije bilo agresije.

- Agresiju je izvršila (u Drugom svetskom ratu) NDH i došla do Zemuna, Novog Sada i Ssapca, kao i Hrvatska u okviru Austrougarske u Prvom svetskom ratu. Pritom, ni u jednim ni u drugom slučaju nisu platili ratnu odštetu - rekao Dačić.

On je još rekao da "pomirenja može biti samo onda kada se u Hrvatskoj Jasenovac ne bude predstavljao kao mesto dobre zabave i pozorišnih predstava, kada se ne bude pretilo zabranom srpskih stranaka i ćirilice, kada ne bude tabli s pokličom 'Za dom spremni' tamo gde su ubijana srpska deca, kada državni vrh ne bude đuskao uz Tompsona..."

#Andrej Plenković

#Ivica Dačić

'