AKTUELNO

Ministarstvo pravde Srbije upravo je prosledilo Prištini opsežan izveštaj i odgovarajuće zapisnike sa saslušanja lica u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

Kuborovićje za Novo jutro TV Pink rekla da je to urađeno na osnovu poslednjeg zahteva iz Prištine da se saslušaju određena lica u vezi sa istragom o ubistvu lidera kosovske Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

- To upravo govori da je Beograd i dalje spreman na saradnju i da odgovori na sve zahteve koji dolaze iz Prištine. Takvu dvosmernu komunikaciju od strane Prištine nemamo - navela je Kuburovićeva.

Kako dodaje, nažalost, nije došlo do uspostavljanja bližih odnosa i saradnje uvezi sa istragom o ubistvu Ivanovića jer je, kako kaže, Priština u startu odbila zajedničko sprovođenje istrage, te da veruje da je to upravo jedan od razloga zašto nema konkretnijih rezulatata u predistažnom postupku.

Foto: TvPink Printscreen

- Da su nam bili dostupni odmah u trentuku svi podaci koje je tražilo i Tužilaštvo za organizovani kriminal po našim zahtevima za međunarodnu saradnju koji su poslati još u januaru i februaru prošle godine verujem da bi danas bili uspešniji rezultati istrage - rekla je Kuburović.

Ona je podsetila da je Beograd takve zahteve poslao još pre godinu dana, a da još nema odgovora iz Prištine.

Kuburović je dodala da je čak bilo spekulacija da Beograd nikada nije uputio takve zahteve i istakla da postaje neoborivi dokazi da su oni upućeni Prištini.

- Komunikacija ide preko Kancelarije Delegacije Evropske unije tako da imate dvostruke dokaze da je nešto uručeno, ali ni nakon urgiranja još nemamo sve ono što je traženo još u januaru prošle godine - rekla je Kuburović.

Foto: TvPink Printscreen

Ministarka pravde navela je da je bitno da Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu vodi predistražni postupak, da se Biro za nacionalnu bezbednost, MUP i nadležne službe takođe bavi ovim pitanjem, te da to upravo pokazuje spremnost države da se otkrije i ko je nalogodavac ovog krivičnog dela, i njegovi neposredni izvršioci.

Kuburović kaže da je jedan od ciljeva Ministarstva pravde u 2019. godini novi bilateralni sporazum kojim bi se otklonila sva otvorena pitanja između Srbije i Hrvatske.- Cilj je da probamo da završimo sporazum, jer smo mi već počeli da radimo na tome. Kao rezultat posete predsednika Vučića Hrvatskoj, prošle godine, bio je dogovoren sastanak ministara pravde Hrvatske i Srbije, koji je ubzo nakon toga održan. Rezultat tih sastanaka je bio formiranje dve radne grupe. Jedna koja je trebalo da se sastane kako bi se izvršila razmena takozvanih tajnih spiskova optuženih lica za ratne zločine na srpskoj i hrvatskoj strani - rekla je Kuburović i dodala:- Druga radna grupa treba da se bavi izradom novog bilateralnog sporazuma, koji će se baviti pianjem procesuiranja ratnih zločina - kazala je Kuburović.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Nela Kuburović

#Oliver Ivanović

'