AKTUELNO

Jučerašnjim susretom Dragana Markovića Palme i Zorana Jankovića, gradonačelnika Ljubljane i današnjim susretom Markovića i Rajića kompletirana je poseta srpske delegacije Sloveniji.

Danas su se u Ljubljani sastali Dragan Marković Palma, predsednik Jedinstvene Srbije, narodni poslanik i predsednik Skupštine Grada Jagodina i Branislav Rajić, poslanik Stranke modernog centra, koja ima devet poslanika u parlamentu Republike Slovenije koji je i predsednik Nacionalnog saveta Srba u Sloveniji.

Tema razgovora bila je priznavanje Nacionalnog saveta Srba u Sloveniji, kao predstavničkog tela Srba u Sloveniji, od strane države Srbije, kao što je to učinjeno sa takvim organizacijama u bivšim jugoslovenskim republikama i drugim državama u kojima žive srbi. Tema je bila i zalaganje da srbi u Sloveniji dobiju status nacionalne manjine.

Foto: Pink.rs

Predsednik Marković je izjavio da je Slovenija najkorektnija od svih bivših jugoslovenskih republika i da nije ljubomorna na srpski uspeh kada je u pitanju politička stabilnost, ekonomska sigurnost i međunarodna popularnost. Za razliku od drugih bivših jugoslovenskih republika, Slovenija ne šalje militantne poruke i do pre par meseci sa Slovenijom smo imali samo jedno nezatvoreno pitanje a to je Kosovo i Metohija. U poslednje vreme Slovenija šalje poruku da će prihvatiti svaki dogovor između Beograda i Prištine. Slovenija je kuća na putu baš kao i Srbija i uz to je članica Evropske unije. Slovenija je država u kojoj su Srbi od svih tuđina najmanje tuđi. Samo prošle godine 10500 srba je dobilo radne dozvole u Sloveniji, rekao je Marković.

Branislav Rajić, narodni poslanik u slovenačkom parlamentu i predsednik Nacionalnog saveta Srba u Sloveniji izjavio je da je prioritet saradnje pre svega pomoć Srbije u delu priznavanja Nacionalnog saveta srba u Sloveniji kao predstavničkog tela srba u ovoj državi, kako je to učinjeno u drugim državama u kojima žive srbi. Na taj način bi se mnogo snažnije čulo zalaganje da srbi u Sloveniji dobiju status nacionalne manjine kakav imaju italijani i mađari. Jučerašnjim susretom Dragana Markovića Palme i Zorana Jankovića, gradonačelnika Ljubljane i današnjim susretom Markovića i Rajića kompletirana je poseta srpske delegacije Sloveniji. Delegaciju su pored Palme činili narodni poslanici Vojislav Vujić i Đorđe Kosanić, načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević, portparol Jedinstvene Srbije Života Starčević i Marko Maljković direktor Doma učenika u Jagodini.

#Dragan Marković Palma

'