AKTUELNO

Gosti Novog jutra složili su se da je današnja poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji od velikog značaja za našu zemlju.

Ljubiša Ristić, reditelj, komentarišući posetu ruskog predsednika Vladimira Putina rekao je da ona ima svoje političke, ekonomske i druge važnosti, ali da je za njega najvažnija simbolička vrednost događaja.

- Simbolička vrednost u smislu da ova poseta i način kako se ona opisuje, od protokola do važnih ugovora, jeste potvrda politike Srbije u ovom času i njeno insistiranje na politici aktivne i miroljubive koegzistencije. Najvažnije ovog časa je da predsednik Putin dolazi i svojim dolaskom potvrđuje saglasnost te velike sile, koja postaje sve snažnija, sa takvom politikom Srbije – naveo je Ristić.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, Rusija uvažava poziciju Srbija da se ne opredeljuje i to je jako važno.

Komentarišući kosovski problem Ristić kaže da je neizbežno da se u rešavanje tog pitanja uključe Rusija i Kina.

- Ovde je interesantno da Kina najviše radi sa ekonomijom naše zemlje. Kina nema povezane ekonomske veze sa političkim ustupcima sa zemljama sa kojima sarađuje – rekao je Ristić i dodao:

Mi ne možemo da preskočimo činjenicu da decenijama ovde nisu bila bitna ni ekonomska ni kulturna pitanja, ni ideološka pitanja, već su uvek bila ključna vojnostrateška pitanja za opredeljivanje svih velikih sila, koje god su se ovde nalazile – ocenio je Ristić.

Bojan Bilbija, urednik političke rubrike u dnevnom listu Politika, izjavio je da je Putin rekao da Rusija ne stavlja Srbiju pred izbor i da je Srbija partner i saveznik Rusije.

- Jako je dobro što sa Rusijom imamo trgovinsku razmenu od dve milijarde dolara u prošloj godini, što ruske investicije iznose četiri milijarde dolara, a to mnogi ne znaju, misle da Rusi ne investiraju. Američke investicije u Srbiji investiraju isto četiri milijarde dolara – podsetio je Bilbija.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, ruska politička pozicija je da se ne mešaju u unutrašnje stvari drugih država.

Bilbija je za Orden Aleksandra Nevskog rekao da je to najviši orden koji se dodeljuje stranim državnicima za saradnju i za prijateljske odnose dveju država.

- Svako više odlikovanje se dodeljuje za nemerljiv doprinos Ruske Federacije. Jako je teško jednom državniku da doprinese razvoju Ruske Federacije. Postoji mnogo nižih ordena koji se dodelju – naveo je Bilbija.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Bojan Bilbija

#Ljubiša Ristić

#Vladimir Putin

'