AKTUELNO

Sagovornici Pinka istakli su večeras veliki značaj posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji i istakli da je to kruna dobrih odnosa dve zemlje i podsetili da su Rusi efikasno štitili Srbe u mnogim prilikama.

Predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje prof. dr Stevica Deđanski je govoreći o Putinovoj poseti Srbiji istakao da je svaka poseta velikog državnika tog ranga dobra za državu kojoj je došao u posetu.

- Nama je poseta Putina posebno bitna jer je reč o prijateljskoj poseti, koja je najavljivana kao kruna dobrih odnosa koje kroz istoriju gaje Srbije i Rusija - rekao je Deđanski i dodao da se dobri odnosi ogledaju kroz 15 susreta koje su imali Vučić i Putin do sada imali.

Foto: TV Pink Printscreen

On je istakao da je dodela ordena Svetog Aleksandra Nevskog Vučiću potvrda da Rusija ceni principijelan i iskren stav koji Srbija zauzima prema Rusima i u momentu kada to možda ne odgovora nama.

- Mi naše prijatelje cenimo, a to je u međunarodnoj policiji veoma bitno. Mi smo pokazali da smo dosledni, a Rusi da to umeju da cene - naveo je Deđanski.

Prema njegovim rečima, brojni ugovori koji su potpisani, a koji se odnose na enegretiku, inovacije, transport su takođe rezultat dobrih odnosa Srbije i Rusije.

- Posebno treba imati u vidu politički benefit. Rusija je naš tradicionalni prijatelj, kada god je Srbiji bio problem vezano za KiM, Interpol, pokušaj Britanije da od nas naparvi genocidan narod imali smo podršku Rusije i ne samo podršku već i veto iz 2015.godine - podsetio je Deđanski.

Kako je dodao, dobri odnosi koje gajimo daju odličan rezulatat.

- Bitno je imati dobre odnose sa velikim silama, i to posebno lične dobre odnose - podvukao je Deđanski.

Istoričar Nebojša Damjanović kaže da Srbi i Rusi imaju dobre odnose gotovo 1.000 godina.

Foto: TV Pink Printscreen

- Srbija i Rusija imaju tradicionalne, viševekovne odnose. Kao što je svet navikao da Britanija i SAD imaju neki poseban odnos ili da se Francuska uvek posebno interesuje za Rumune, svet je svestan da Rusija Srbe vidi na poseban narod i Srbi Ruse kao slovenski narod sa pravoslacvnom tradicijom koja se uvek uvažavala - naveo je Damjanović.

On je podsetio da je Rusija je Srbiju efikasno štitila u mnogim prilikama.

#Emisija Pravac

'