AKTUELNO

Gosti Novog jutra TV Pink složili su se da je poseta predsednika Rusije Vladimira Putinu Beogradu pokazatelj dobrih odnosa dveju zemalja i prijateljstvu dva naroda.

Predrag Marković, istoričar, komentarišući posetu predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina srpskoj prestonici rekao je da je Rusija ponovo pokazala da je od velikih sila, pored Kine, jedini prijatelj Srbije.

- Ovo je jedan od retkih trenutaka kada mi imamo nešto da ponudimo Rusiji. Mi smo jedina država koja je iskreni saveznik Rusije, pored Republike Srpske. Imate dve prestonice u Evropi gde narod obožava Ruse i Rusiju i to i Rusi treba da znaju – kazao je Marković.

Putin je u svom govoru upitao gde su srpska vojska i policija na Kosovu i Metohiji, koju dozvoljava Rezolucija 1244, na šta Marković kaže da do sada nijedan svetski državnik tog ranga nije izrekao to.

Foto: TvPink Printscreen

- Mi se 20 godina pitamo gde je srpska policija. Mi imamo pravo na 1.000 vojnika i policajaca na Kosovu, ali kada to kaže Putin, onda to odjekne širom sveta – istakao je Marković.

Saša Francisti, urednik časopisa "Argumenti i fakti", rekao je da te Putinove reči imaju mnogo veću težinu, nego da ih je neko drugi izgovorio.

- To pitanje vraćanje naših graničara i naše policije na Kosovu stvarno se povlači već 20 godina. Vrlo se retko spominje u medijima da u okviru Rezolucije 1244 postoji ta stavka – naglasio je Francisti.

Foto: TvPink Printscreen

Francisti je ocenio da se ispred Hrama Svetog Save okupio veliki broj građana, kao i da se Putin osećao toliko dobrodošlim da je postupio van protokola i pozdravio se sa građanima.

- Putin je stvarno postupio van protokola, nije bilo predviđeno da održi govor, niti da se obrati građanima, a on se ipak obratio, zahvalio se na srpskom jeziku na prijateljstvu. On je potpuno mimo protokola ušao u taj narod, da mogu da ga vide, da se pozdrave, pokušaju da se slikaju, a to se retko viđa. Pored onih mera obezbeđenja, da je on imao toliko slobode i da se oseća toliko dobrodošlim u Srbiji, to je jedinstven slučaj – naveo je Francisti.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Rusija

#Srbija

#Vladimir Putin

'