AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas do 25. januara u Davosu, gde učestvuje na godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić od danas do 25. januara je na Ekonomskom forumu u Davosu, a danas je učesnik na okruglom stolu pod nazivom "Sloboda medija u kriznim situacijama".

Nastup Vučića možete pogledati u nastavku:

Moderator panela je Stiven Adler, glavni urednik Rojtersa, a osim Vučića, u razgovoru o medijima učestvuju Metju Galicija, diektor Dafne Galicija fondacije, Tina Kandelaki, glavni producent ruske Match TV, Martin Baron, izvršni urednik "Vašington posta".

U publici, na panelu na kojem učestvuje i predsednik Srbije, nalazi se i belgijska kraljica.

Foto: Pink.rs

Vučić se na početku panela osvrnuo na srpsku ekonomiju i na ekonomske reforme i istakao da je ponosan na stanje javnih finansija.

- Naš rast BDP je veći nego ikada, smanjili smo javni dug koji je sada ispod 50 procenata BDP. Ono na čemu treba još dosta da poradimo jeste sloboda izražavanja i sloboda medija - rekao je Vučić i dodao da na tom polju ima dosta problema.

Foto: Pink.rs

Predsednik je naveo primer kako je dobijao razne informacije da će se "novinarima u Srbiji dešavati nešto loše i da će neko biti ubijen", ali da se u Srbiji ništa tako nije dogodilo, a u zemljama u regionu jeste.

- Imali smo slučaj napada na novinara koji radi u jednim lokalnim novinama za koje ja nikad nisam čuo. Njemu je spaljena kuća, iako nikad nisam razmišljao da se tako nešto može dogoditi u mojoj državi. Mi smo uhapsili naručioce i one koji su učestvovali u tom činu, a na pragu smo da uhapsimo i one koji su sve to osmislili - naveo je Vučić i dodao da je Srbija uspela da sačuva mir i stabilnost u regionu.

Vučić je istakao da je razgovarao sa Reporterima bez granica i pozvao ih da dođu u Srbiju.

- Očekujem da se ovde ponovo vidimo za godinu ili dve i da ću tada moći da govorim o uspehu na polju slobode medija kao što danas govorimo o uspehu na ekonomskom planu - istakao je predsednik Srbije.

"Lakše se prodaju emocije, nego činjenice"

Foto: Pink.rs

- Medijima u savremenom društvu nije lako da rade na osnovu činjenica, jer se u današnje vreme "lakše prodaje emocija - reklao je predsednik Aleksandar Vučić na panelu o medijskim slobodama u uslovima krize, u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

- Činjenice trenutno nisu u modi - primetio je predsednik Vučić i dodao da su emocije nešto što se prodaje, a da je negativne emocije uvek lakše prodati od pozitivnih.

Čak i moj narod kad pitate da li su zadovljni ekonomskim rezultatima, iako su brojke jasne, kažu da nisu zadovoljni. To znači da činjenice nisu u modi, da se emocije prodaju - rekao je Vučić.

Na pitanje koje mu je uputio moderator panela, glavni urednik Rojtersa Stiven Adler, šta treba da se desi da bi mu bilo ugodnije sa novinarima, uz opasku da je bio kritičan prema medijima u svojoj zemlji, Vučić je rekao da najpre želi da kaže nešto na temu uticaja slobodne štampe na ekonomiju.

To je, kaže, nešto od velike važnosti za EU, jer Srbija je privukla preko 60 odsto direktnih stranih investicija na Balkanu.

Foto: Pink.rs

- Imamo veoma fleksibilan Zakon o radu, subvencije, privući ćemo 75 odsto stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu, ako bismo mogli da se hvalimo dobrim rezultatima u ovim oblastima, rekao je i nastavio:

- Moramo svi da promenimo sebe, moramo da osiguramo slobodno okruženje štampe i ja ću to uraditi. Nijedan lider u svetu neće reći ovakve reči kao ja danas, nego će se braniti. Ja se neću braniti, to je lako. Ali, nešto drugo ne možemo da pobedimo, niko od nas - istakao je i prepričao događaj sa konferencije za medije u Abu Dabiju, kojoj je i sam prisustvovao.

Tadašnji francuski predsednik Sarkozi je bio isprovociran od strane Japanca, milijardera sa Forbsove liste, koji je rekao "više nema lidera u svetu".

- Sarkozi je u stvari rekao: 'Nema lidera u današnjem svetu. Imate društvene mreže, kako jedan čovek može da se bori sa hiljadama lažnih i pravih profila?' - prepričao je Vučić i dodao:

- Imate društvene mreže, nekoga sa profilom i jednim postom, kako on može da pobedi na hiljade lažnih profila, ljudi poštuju emocije ne činjenice - rekao je Vučić i dodao da medijima nije lako da rade na osnovu činjenica.

- Ako pitate ljude u mojoj zemlji, iako imate sve brojke koje sam predstavio, oni će reći da se osećaju da su siromašni, da nisu zadovoljni. To znači da činjenice nisu u modi, emocije su nešto što se prodaje, a uvek je lakše prodati negativnu emociju nego pozitivnu emociju - istakao je i primetio da će sličan problem imati svako kome je posao da se bavi činjenicama u današnjem svetu.

- Moraćemo da se menjamo, da obezbedimo bolje okruženje za medije i uradićemo to - rekao je Vučić.

Vučić tri dana u Davosu

Tokom tri dana u Davosu, Vučić će imati brojne bilateralne susrete sa svetskim zvaničnicima, pre svega s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, zatim evropskim komesarom za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanesom Hanom, premijerom Slovenije Marjanom Šarecom, kao i s predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumantrom Čakrabartijem.

Predviđeni su i susreti predsednika Vučića s drugim zvaničnicima, privrednicima i predstavnicima finansijskih institucija, saopštila je Pres služba predsednika Republike.

Redovni skup svetskih poslovnih i političkih lidera u švajcarskom skijalištu Davos okupio je oko 3.000 ličnosti iz sveta biznisa, državnih zvaničnika i građanskih grupa,.

Ovogodišnji skup u Davosu proteći će bez američke delegacije, a učešće su otkazali i britanska premijerka Tereza Mej i francuski predsednik Emanuel Makron, jer se oboje hvataju u koštac sa krizama u svojim zemljama.

Svetski ekonomski forum trajaće od danas do petka 25. januara, a za to vreme će biti održano oko 350 javnih diskusija.

#Aleksandar Vučić

#Davos

'