AKTUELNO

Milovan Drecun predsednik skupštinskog Obora za KiM smatra da je ukidanje taksi važan faktor mogućem pomirenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče se u Davosu 15. put sastao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merekl sa kojom je najviše razgovarao o KiM, ekonomiji i evropskom putu Srbije.

Jedan od vodećih tema razgovora bila je trenutno stanje na KiM koja je jedna od vodećih tema u reginu, naročitno uvođenje taksi prema Srbiji od strane Prištine.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Obora za KiM, kaže da je Ramuš Haradinaj poprilično svestan do koje granice može da ide, kao i da u ovom trenutku pokušava da postigne što više može.

Foto: TvPink Printscreen

- On je u fazi priprema za evenutalne izbore na Kosovu i na razne načine pokušava da se predstavi tom radikalnijem biračkom telu među Albancima. Predstavalja se kao neko ko je nepopustljiv, da čak ni Amerikanci ništa ne mogu tu da urade – objašnjava Drecun, naglašavajući da i u tom slučaju postoji kako kaže “dozvoljena granica za njegovo ponašanje”.

Drecun smatra da je ta granica blizu, što bi po njegovoj proceni značilo da taksi možda uskoro neće biti.

- Mislim da će takse biti ukinute, možda u početku privremeno. To privremeno bi zapravo značilo taksi neće biti dok traju razgovori. Važno da ih nema, a kako će oni da se pravdaju za ovu lošu odluku koja je donela poteškoće narodu, to je već njihova stvar. Mi želomo samo da ukinemo takes, da ih nema – kaže Drecun, naglašavajući da je razmena robe Srbije i Kosova jako značajna, prema njegovim rečima, promet iznosi oko 450 miliona evra na godišnjem nivou.

Drecun takođe smatra da je taj promet jako važna i iz ugla pomirenja Srbije i Prištine.

- Možda je ta privredna saradnja i najvažniji put ka pomirenju – smatra Drecun prisetivši se primera iz okoline Orahovca gde postoji čovek srpske nacinalnosti koji ima vinariju, ali nema dovoljno grožđa. Drecun objašnjava da je on ostvario saradnju sa albanskim komšijom koji ima vinograde, i tako su, kaže Drecun, ostavrili dobar posao.

- To je najbolji put ka pomirenju. Haradinaj je taksama udario na to. Mislim da uloga SAD je od presudnog značaja. Tramp je pokazao inicijativu da želi da se ti dogovori nastave – samatra Drecun, naglašavajući da na KiM žive i Srbi i Albanci i da to nikako ne treba zaboraviti.

Zoranan Milivojević, karijerni diplomata, smatra da je u poslednje vreme retko ko je i pominjao kompromis, koji je sada postao ključna reč u raspetljavanju kosovskog čvora. Milivojević je istakao da postoje stvari koje su ključne u daljem, mogućem razgovoru.

Foto: TvPink Printscreen

- Prva stvar je da bez Srbije ništa nije moguće, takođe nije moguće ucenjivati Srbiju da prihvati rešenje koje nije u skladu sa njenom politikom, u njenom nacionalnom i državnom interesu, i treća stvar su međunarodne okonosi. Razgovor predsednika Vučića i kancelarke Merkel zanči da ona zapravo ima razumevanja za dešavanaja na KiM – kaže Milivojević, ističući da je susret dokaz da Nemačka vidi da se situacija menja.

Drecun je dodao da Srbija želi da se postigne rešenje i dođe do dogovora sa Albancima o tome kako će dva naroda živeti u budućnosti i kakav će biti status naše južne pokrajine.

- Nismo mi jača strana na KiM, oni su jača strana. Mi sada moramo da vidimo kako ćemo da se dogovorimo sa njima da zaštitimo srpski narod da bi opstao na KiM, da zaštitimo naše interese u uslovima kada nam se na trenutak otvorio prostor od strane Vašingtona da možemo da postignenemo neki dogovor da ne bismo bili potpuni gubitnici. Taj prostor će se zatvoriti ako ga ne iskoristimo - poručio je Drecun.

#Aleksandar Vučić

#Angela Merkel

#Kosovo

#Milovan Drecun

#Srbija

'