AKTUELNO

Ovaj potez treba pozdraviti, ovo je veoma hrabar potez predsednika Srbije, treba nastaviti sa beskompromisnom politikom obračuna sa mangupima, rekao je za Novo jutro televizije Pink novinar "Politike" Aleksandar Apostolovski.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je sinoć da će novinari u Srbiji biti zaštićeni i da partijska knjižica nikoga neće štiti od odogovornosti. Apostolovski je rekao je da je ovo što se dogodilo izuzetno važno za novinarsku struku i za slobodno izveštavanje.

- Apsolutno je važno da sve kolege imaju pravo da slobodno izveštavaju i da pri tom budu bezbedni. Ovaj potez treba pozdraviti, ovo je veoma hrabar potez predsednika Srbije, ali ukoliko se ne nastavi sa beskompromisnom politikom obračuna sa mangupima, onda se to može smatrati političkim marketingom - rekao je Apostolovski.

Foto: TvPink Printscreen

Međutim, dodaje on, sudeći po izjavama predsednika Srbije čini se, kako kaže, da je odlučio da se zaista prekine sa brojnim incidentima, čiji smo i mi bili svedoci.

- Važno je istaći da je ovo prvi slučaj gde je nalagodavac napada na novinare uhapšen. Sud će naravno odlučiti i presuditi, ali i suviše okolnosti je nagoveštavalo da je gospodin Simonović uključen i da je naredio da se napadne kolega Jovanović - rekao je Apostolovski.

On dodaje da je ključno nastaviti sa akcijom beskompromisnog zaštite novinara, kako bi, kako kaže, postali normalno demokratsko društvo.

Novinar Zoran Ostojić, rekao je da je ovo dokaz nečega što oni koji šetaju, nekako mi se čini da ne razumeju.

- Upravo ćemo to dobiti ovim medijskim reformama koje su uveliko započete. Ako imamo u vidu da ono što je predsednik Vučić rekao, a to je da sledi izmena i dopuna krivičnog zakona, onda je potpuno jasno šta treba da radimo, i to je veliki podstrek i za Vladu i za sve nas koju tu radimo - rekao je Gajović.

Kako kaže, Srbija snažno želi da ima vladavinu prava, i dodaje da je to izuzetno važno.

- Ako ste pažljivo pratili kako je on vodio razgovor na marginama tog skupa u vezi upravo sa medijima, moglo se očekivati da će se nešto krupno dogoditi po njegovom povratku. Medijskim reformama treba da se uredi i sredi naša medijska scena onoliko koliko je to moguće. Mi ne možemo biti srećni zbog ovoga, epilog tek sledi. Ali, dobro je da je to rasvetljeno. To je jedan snažan podstrek i pitanje koje konačno stavlja do znanja da niko nije pošteđen - rekao je Gajović.

Foto: TvPink Printscreen

Državni sekretar Ministarstva za kulturu i informisanje Aleksandar Gajović, istakao je da je epilog svega što je predsednik Vučić rekao, zapravo nastavak onoga što je on u dijalogu na ekonomskom forumu u Davosu već najavio.

Foto: TvPink Printscreen

- Kretanje Srbije ka EU, punopravnom članstvu, vrši pritisak na bilo koga ko je na vlast, da radi stvari koje moraju da se rade ukoliko želite da budete u tom društvu - rekao je Ostojić.

Kako kaže, kretanje ka EU znači i normalan rad novinara i slobodu uređivačke politike.

- Ako smo na tom putu, moraće da se hapse oni koji "polude" od vlasti. Primerena kazna treba da usledi - rekao je Ostojić.

#ALEKSANDAR APOSTOLOVSKI

#Mediji

#Novinar

'