AKTUELNO

U Narodnom pozorištu večeras je održana Svetosavska akademija na kojoj je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković istakla da i danas, idući stazama Svetog Save, ne možemo da pogrešimo.

- Kada slavimo Svetog Savu kao narod stremimo najvišim ljudskim i civilizacijskim vrednostima koje jedna zajednica može pred sebe da postavi - rekla je Gojković na akademiji kojoj su pored visokih državnih zvaničnika prisustvovali patrijarh Irinej i drugi crkveni velikodostojnici, predstavnici diplomatskog kora i brojne ličnosti iz javnog života.

Gojković je istakla važnost čuvanja sećanja na Svetog Savu, jer nam je, kako je rekla, i danas potrebna njegova vizija, kao temelj duhovnog, kulturnog i nacionalnog napretka, koja pokazuje put u borbi za slobodu, prosvećenost i prosperitet našeg naroda.

Ona je rekla da danas slavimo spomen na velikog srpskog prosvetitelja, oca srpske državotvornosti, prvog srpskog arhiepiskopa i to upravo u godini kada se navršava osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslvne crkve, utemeljivača srpske diplomatije, književnosti, zakonodavstva, obrazovanja i zdravstva.

Foto: Tanjug

- Sveti Sava je, shvatajući značaj samostalnosti srpske države i crkve za očuvanje naroda i njegov duhovni, kulturni, ekonomski i svaki drugi napredak, ugradio temelje na koje se mi danas oslanjamo. Temelje, na kojima se i danas zasniva čitava srpska kuća - istakla je Gojković i dodala da obeležavanje Dana Svetog Save u svim našim institucijama i školama, naše okupljanje na ovoj svečanoj akademiji, su dokaz da smo se vratili onom najboljem u našoj tradiciji i istoriji, što nas i danas uči, opominje i podseća kako da budemo bolji, složniji, mudriji.

- Zato je od suštinskog značaja za duhovni i svaki drugi opstanak našeg naroda što nisu uspeli da nas otrgnu od svetosavlja. Ni onda kada su mu spaljivali mošti, valjda verujući da će tako spaliti svaku našu veza sa njim. Ili onda kad su ga ukidali, kada se o njemu ćutalo ili samo šaputalo. Ni tada naš narod svog prosvetitelja, osnivača svoje crkve, nije želeo da se odrekne, dobro znajući da bi se time odrekao sebe i onog najplemenitijeg i najčestitijeg u sebi - rekla je Gojković.

Predsednica Skupštine je ukazala da smo se u svim teškim i izazovnim vremenima za našu državu, crkvu i narod, okretali svetosavlju, u želji da prepoznamo njegov put mudrosti, ljubavi i snage.

- Važno je da u ovim složenim vremenima, kada se ponovo nalazimo na vetrometini, čuvamo našu slogu, zemlju i narod, razvijamo je najbolje kako umemo, mirom i ljubavlju, a ne razdorom, sarađujući sa svima, a opet imajući u vidu najbolje interese naših građana. Mi danas sami biramo svoju budućnost. Pred nama su mnogi važni zadaci - da vođenjem spoljne politike u skladu sa nacionalnim prioritetima, negovanjem vojne neutralnosti, uz snažan i održiv ekonomski rast i razvoj, stvaramo bolju budućnost za naše građane -istakla je predsednica parlamenta.

Ona je ukazala da čuvajući mir i stabilnost, brinući o svom narodu, posebno na Kosovu i Metohiji, Srbija stvara pretpostavke za svestrani razvoj svakog dela svoje zemlje.

- Srbija nikada neće i ne može da zaboravi i ostavi srpski narod u Republici Srpskoj bez podrške i zaštite, kao i da će nastaviti da ulaže u škole, vrtiće, bolnice i fabrike. U proteklom periodu radilo se na stabilizaciji javnih finansija da bi zemlja mogla da ima budućnost, i da je Srbija danas ekonomski snažnija. Sada je naša obaveza da brinemo o toj budućnosti, našoj deci i generacijama koje dolaze. I kao što je to Sveti Sava uvideo, putujući po zemlji i prosvećujući narod, ne može biti moderne i jake Srbije, bez ulaganja u obrazovanje - rekla je Gojković.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je rekao da je kvalitetno obrazovanje siguran put ka uspehu i ka društvu koje razvija i pravi ravnotežu između savremenih tokova i tradicionalnih vrednosti.

- To je put ka društvu koje čuva svoj identitet i tekovine predaka. Takve vrednosti nam je ostavio i Sveti Sava, kao putokaz koji treba da sledimo - poručio je Šarčević.

Ministar je naglasio da je prošlo 800 godina otkako su Nemanjići Srbiju uveli u evropske narode.

- Danas se ponovo pridružujemo evropskoj zajednici naroda. Rešili smo da unapredimo svoju državu, zbog nas samih, zbog naše dece i omladine - rekao je Šarčević.

Prema njegovim rečima, oblast obrazovanja i nauke je značajno uznapredovala u poslednjem periodu i upravo nam evropske i međunarodne institucija odaju priznanje zbog zavidnih rezultata koje smo za kratko vreme postigli u ovim oblastima.

- U nekim segmentima, obrazovne reforme koje vode ka ostvarivanju strategije obrazovanja su prešle 90 odsto očekivane realizacije - rekao je ministar.

On je podsetio da je obnovljeno i opremljeno više od 1.000 objekata, da je reformisan plan i program za prvi i peti razred osnovne škole, da su evropske institucije i međunarodni partneri ocenile kurikulum za predškolsko obrazovanje kao jedan od najboljih u Evropi.

- Dualno obrazovanje je naišlo na opšte odobravanje učenika, njihovih roditelja kao i kompanija. Uveliko smo odmakli u projektu nacionalne mature. Skoro da je završena organizaciona reforma visoko-strukovnih škola kao i njihovo prerastanje u strukovne akademije - rekao je Šarčević.

Ministar je ukazao na činjenicu da je pokrenut proces internacionalizacije naših studijskih programa, da je donet novi Zakon o fondu za nauku i uvećan budžet za istraživanja.

- Završavamo Naučno-tehnološki park u Novom Sadu i započeli smo novi u Nišu. Uključili smo više od 1.100 mladih naučnika u prvi posao, a cilj nam je da se bolje povežemo sa našom naučnom dijasporom. Postali smo punopravni članovi CERN-a i ERAZMUS - rekao je Šarčević.

Okupljenima se video porukom u Narodnom pozorištu obratio i arhimandrit Metodije, iguman manastira Hilandar. On je rekao da smo stupili u godinu kada proslavljamo osam vekova Svetosavlja.

- Svetosavlje je način našeg života. Delo Svetog Save se oseća i danas nakon osam stotina godina, a mnoga druga dela su nestala kroz vekove kao prah. Treba u duhu Svetosavlja da vaspitavamo naše najmlađe - kazao je arhimandrit Metodije.

#Maja Gojković

'