AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je, ispred Palate Srbija, šefa slovenačke države Boruta Pahora, koji je doputovao u zvaničnu posetu Srbiji.

Ceremonija dočeka priređena je ispred Palate Srbija.

Foto: Tanjug

Nakon svečanog dočeka, uz postrojenu Gardu Vojske Srbije i himne Srbije i Slovenije, usledio je tet-a-tet sastanak Vučića i Pahora. Planiran je i sastanak delegacija Srbije i Slovenije, nakon čega su predviđene izjave za medije Vučića i Pahora.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Najavljeno je i otvaranje poslovnog foruma Srbija - Slovenija, a kako je ranije najavljeno u slovenačkim medijima, Pahor će sa Vučićem razgovarati o poboljšanju bilateralnih političkih odnosa i sveobuhvatne saradnje između dve zemlje.

Foto: Tanjug

Tokom posete biće reči i o napretku Srbije u njenim nastojanjima da se pridruži EU, situaciji u regionu i drugim aktuelnim međunarodnim pitanjima vezanim za migracije, bezbednost i budućnost EU.

Foto: Tanjug

Planirano je i da se Pahor obrati i na Posebnoj sednici Skupštine Srbije i da se sastane sa predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković.

Foto: Tanjug

Pahor je u Srbiju došao u pratnji delegacije predstavnika poslovne zajednice, državnog sekretara Ministarstva kulture Jana Škoberna, državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Simone Leskovar i državnog sekretara Ministarstva ekonomije Eve Štavs Podlogar.

Foto: Tanjug

Inače, Srbija je Sloveniji 10. najvažniji trgovinski partner, a bilateralna trgovina premašuje milijardu evra po godini.

Foto: Tanjug

Agencija STA navodi da je ovo prva zvanična poseta Pahora Srbiji posle njegovog ponovnog izbora u novembru 2017. godine, a pre toga je bio u Srbiji 2014. godine, što je bila prva poseta jednog slovenackog predsednika.

Foto: Tanjug

#Aleksandar Vučić

#Borut Pahor

'