AKTUELNO

Veoma je značajno to što su SAD trenutno zainteresovane da se proces oko suspenzije taksi ubrza, takođe i da se potom ubrza i proces pregovora, rekao je prof. dr Dragan Đukanović sa Fakulteta političkih nauka.

Đukanović je naglasio da očekuje da posle sastanka Haradinaja sa američkim ambasadorom u Prištini, pitanje taksi bude jasnije.

- Očekujem da će vladajuće koalicija na Kosovu pristati da usaglasi svoje stavove sa stavovima SAD i EU, što po meni znači da će oni suspendovati na izvesno vreme te takse koje su uveli na proizvode iz Srbije i BiH - rekao je Đukanović.

Đukanović je rekao da je veoma značajno to što su SAD trenutno zainteresovane da se taj proces ubrza, da kako kaže, pre svega dođe do suspenzije taksi, a da se dodaje, potom ubrza i proces pregovora.

Foto: TvPink Printscreen

- Evidentno je da je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine strateški cilj SAD. Ne mislim da će SAD odustati lako od tog strateškog cilja - rekao je Đukanović.

Novinar, Jakša Šćekić rekao je da  Američka administracija ima dosta problema unutar same administracije.

Kako kaže, ministar Ljajić je to lepo objasnio, i dodaje da oni neće da Srbija zarađuje na Kosovu i sada dolaze trgovci iz drugih zemalja iz regiona.

Foto: TvPink Printscreen

- Videli smo da je ovo prvi i jedini put u istoriji da se predsednik neće obratiti o stanju nacije kada je dogovoreno, već je odloženo. Ima jedna stvar koja je bitna, a prošla je dosta ne zapaženo, a to je, kako sam ja razumeo, da će takse biti ili suspendovane ili ukinute kada Priština bude supstituisala drugom robom uvoz iz Srbije - rekao je Šćekić.

- Kada oni budu procenili da su spustili na neki prihvatljiv nivo, i srpske trgovce zameniće drugi. Kada pogledate Haradinajevo pismo ambasadorima kvinte, vidi se da njih najviše boli nedobijanje bezviznog režima - rekao je Šćekić.

On je istakao da mi u suštini jako malo znamo o političkom životu na Kosovu, znamo jako dobro, dodaje on, kako žive Srbi, ali ne i kako žive Albanci na Kosovu.

- Tek sada čujemo da ima problema sa budžetom. Da su profesori nezadovoljni. Sve su duži redovi ispred ambasada za odlazak mladih ljudi sa Kosova. Sve su to problemi koje ova dvojica moraju da reše. Tači i Haradinaj znaju da im vreme curi, a amerikanci su praktični, rade slično što su radili svuda, pronađu ljude koji im obećaju da mogu da završe posao i jednostavno ih zamene i to je to - rekao je Šćekić.

#Beograd

#Dragan Đukanović

#Priština

'