AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić otvorio je danas izdvojeno odeljenje predškolske ustanove ''Danica Jaramaz'' u naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Novi objekat predškolske ustanove prostire se na 477 kvadratnih metara i moći će da primi oko 100 dece.

Vrpcu su na otvaranju preskla deca koja će ići u tu ustanovu, a Đurić je mališanima podelio poklone i poručio da je praznik svaki put kada se otvara novi vrtić. Direktor vladine Kancelarije čestitao je vaspitačicama koje brinu o deci u vrlo teškim uslovima.

- Čestitam vaspitačicama koje brinu o deci u okruženju gde je neizvesnost svakodnevica, ali gde hrabrošću vaspitačica i roditelja danas niče još jedan vrtić - rekao je Đurić i dodao da će se nastaviti sa radovima na stvaranju uslova za ostanak srpskog naroda u južnoj pokrajini.

Foto: Tanjug

- Ovaj vrtić je nikao na mestu koje je okruženo zgradama u kojima su smešteni naši sunarodnici u severenoj Kosovskoj Mitrovici i nastavićemo da se trudimo da ovakvim delima učvršćujemo naše postojanje na ovim prostorima - poručio je Đurić.

Naveo je da je ovo samo jedan od više od 140 projekata koji se realizuju u okviru plana Vlade Srbije i najavio da će do Sretenja taj spisak projekata biti veći jer, kako je naveo, na sastanku u Zvečanu, održanom preksinoć, zamolio je predstavnike Srba sa KiM da predlože nove projekte koji su potrebni njihovim sredinama.

Foto: Tanjug

- Mislim da je to najbolji zalog za budućnost našeg naroda. Visoka politika je često varljiva, ali dokle god na terenu budemo radili ovakve stvari slaćemo našim ljudima poruku da imaju budućnost na KiM - rekao je Đurić i dodao da je PU ''Danica Jaramaz'' najbolji zalog za ostanak našeg naroda u južnoj pokrajini.

Predsednik privremenih organa Kosovske Mitrovice Aleksandar Spirić naveo je da je danas otvoreni predškolski objekat rezultat odgovorne politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije, kao i da je do otvaranja tog objekta došlo zahvaljujući insistiranju predsednika Srbije da se vodi računa o svakom pojedincu na KiM.

- Nismo od onih koji zarad jeftinih političkih poena koriste KiM - rekao je Spirić.

Kazao je da se sva sredstva koja stižu iz Beograda koriste na transparentan način, te da Srbe u juznoj pokrajini ohrabruje to što država Srbija pokazuje da je sa njima i da će tu biti i ubuduće. Spirić je naveo da će za nekoliko meseci početi izgradnja centralnog obdaništa ''Danica Jaramaz''.

Foto: Tanjug

- U ovom momentu bitna nam je sloga i ujedinjenje, jer razni faktori pokušavaju da naruše ono čemu godinama težimo, a to je neraskidiva veza sa Beogradom i državom Srbijom - rekao je Spirić.

Direktor predškolske ustanove ''Danica Jaramaz'' Gorica Marinković istakla je da je čast što je na čelu te ustanove i da je ponosna na svoje vaspitače koji brinu o najmlađima i maksimalno ulažu trud da deca odlaze kući nasmejana.

Marinković je zahvalila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije što su, kako kaže, stalno sa Srbima u južnoj pokrajini.

#Kosovska Mitrovica

#Marko Đurić

'