AKTUELNO

Premijerka Ana Brnabić rekla je danas da će Vlada Srbije nastaviti da se bori protiv sive ekonomije, za fer tržište, bolji život građana, transformaciju ekonomije i društva.

- Zajedno moramo biti i hrabriji i efikasniji u sprovođenju promena, zbog toga ova vlada postoji. Reforme nisu same sebi cilj, ne sprovodimo ih zbog Duing biznis liste, ne sprovodimo ih zbog evropskih integracija, već zbog svojih građana i privrede kako bismo im život učinili lakšim i kvalitetnijim - rekla je Brnabić na predstavljanju 11. Sive knjige NALED-a.

To je za mene put ka boljoj poslovnoj klimi i vladavini prava, to je merilo uspeha u reformama, dodala je Brnabić.

Ona je ukazala da je od 2014.godine partnerstvo Vlade Srbije sa NALED-om drugačije i da se to vidi i danas po broju prisutnih ministara na predstavljanju preporuka koje se nalaze u Sivoj knjizi.

- Mi znamo vise nego bilo koja vlada u prošlosti da nemamo svu pamet ovog sveta i da ne postoji vlada koja može sama da formuliše i sprovede sve promene. Za nas su reforme i promene patnerski posao i moj cilj je da se sto vise pojedinaca uključi - rekla je Brnabić.

Ona je ukazala da je NALED odigrao ključnu ulogu u reformama koje se tiču sistema elektronske prijave sezonskih radnika, prijave imovine i oslobađanju poreza i doprinosa mladih preduzetnika.

Foto: Tanjug

Brnabić kaže da je u 2017.godini ukupno prijavljeno 3.585 radnika na sezonskim poslovima, a za samo 15 dana u ovoj godini elektronski je prijavljeno 498 radnika.

Ona je, govoreći o e-šalteru, kazala da je za šest meseci podneto više od 130.000 prijava za upis u katastar, a vreme procedure je smanjeno sa 25 na pet dana.

Mera oslobađanja poreza i doprinosa za mlade preduzetnika, koja potoji od 1. oktobra prošle godine, za tri meseca je dala rezultate. Zahvaljujući toj meri, kaže, oko 500 mladih je pokrenulo biznis. Predstavnici NALED-a uručili su premijerki Sivu knjigu.

#Ana Brnabić

'