AKTUELNO

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer ponovio je da je stav Vašingtona da odluka prištinskih vlasti o taksama na robu iz centralne Srbije mora biti suspendovana kako bi se otvorio put ka dijalogu Beograda i Prištine.

Kako je saopšteno u Vašingtonu, u razgovoru Palmera i potpredsednika kosovske vlade i ministra za zajednice i povratak u ostavci Dalibora Jevtića ocenjeno je sva otvorena pitanja treba rešavati dijalogom i da takse nepovoljno utiču na odnose između dva naroda.

- Podrška SAD ostvarivanju dugotrajnog mira i stabilnosti na Kosovu je od izuzetne važnosti. Puno je izazova koji su pred nama ali izazove moramo rešavati jedino kroz dijalog. Jednostrane akcije i potezi ne dorinose izgradnji poverenja. Posebno sam zabrinut zbog hapšenja naših povratnika, kao što je poslednji slučaj hapšenja Zorana Đokića - naglasio je Jevtić i podvukao da se mora težiti ka izgradnji međusobnog poverenja.

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

U saopštenju iz Jevtićevog kabineta navodi se da se on, popred Palmera, u Vašingtonu susreo i s predstavnicima američkog Biroa za populaciju, raseljene i migracije.

Foto: Pink.rs

- Tokom ovog sastanka, sagovornici su se složili da je vreme da se svi raseljeni koji su izrazili želju za povratakom i vrate. Istaknuto je da bi možda model povratka raseljenih iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske mogo dati bolje rezultate i naglašeno da se kroz Skopsku inicijativu može započeti sa ovim modelom zbrinjavanja i pronalaženja trajnih rešenja za raseljene - kaže se u saopštenju.

Foto: Pink.rs

Zaključeno je da je zajednički rad svih relevantnih institucija od izuzetne važnost kako bi se postigli željeni rezultati.

#Dalibor Jevtić

#Kosovo

#Metju Palmer

'