AKTUELNO

Građani nisu zaboravili da oni koji su danas protestovali protiv Srbije nisu nijednog trenutka bili uz svoj narod na protestima protiv Prištine i anticivilizacijskih taksa na srpsku robu – navodi se u saopštenju Srpske liste.

Pokušaji da se u Gračanici, u centralnom delu Kosova i Metohije, lažno stvori slika o nejedinstvu srpskog naroda i da se indukuje razdor tamo gde ga najmanje ima, doživeli su fijasko, zbog čega čestitamo našim sugrađanima, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Srpska lista nikada nije insistirala na potpunom političkom jedinstvu srpskog naroda samom zbog sebe, niti je njega moguće igde do kraja postići, ali Gračanica je danas, kao i severna Kosovska Mitrovica pre nekoliko dana, pokazala da su Srbi na Kosovu i Metohiji svesni koliko je presudno za njihov opstanak da u svakome trenutku manifestuju jedinstvo i čvrstinu o odbrani svojih elementarnih prava i nacionalnih interesa – navodi se u saopštenju.

Dodaju da su danas mnogi navijali i priželjkivali da se Gračanica osramoti i da pokaže da su među njenim žiteljima stranačke podele snažnije od svesti o zajedničkoj ugroženosti i zajedničkom cilju, ali svi oni su danas, kako se navodi, poraženi.

- Zadovoljni smo i zbog činjenice da se konačno i jasno pokazalo koliko je minorna podrška koju među svojim nekadašnjim sugrađanima ima propala političarka sa Savskog Venca Rada Trajković, koja se godinama lažno u javnosti izdaje za predstavnicu Srba sa Kosova i Metohije – kaže se i dodaje da je broj učesnika tzv. protesta, koju su u Prištini i albanski i inostrani krugovi željno iščekivali, pokazao koliko su Srbi imuni na sva nastojanja da budu razjedinjeni i kolika je nemoć onih koji bi da se, koristeći pojedince, domognu vlasti i daju sebi na medijskom značaju.

- Ovaj propali protest pokazao je da građani nisu zaboravili one koju su godinama sprovodili politiku rasipanja državnog novca i zapošljavanja rođaka i prijatelja a istovremeno i politiku zbrinjavanja i udomljavanja svoje dece daleko od Kosova i Metohije. Građani nisu zaboravili ni da oni koji su danas protestovali protiv Srbije nisu nijednog trenutka tokom prethodna tri meseca bili uz svoj narod na protestima protiv Prištine i anticivilizacijskih taksa na srpsku robu – dodaje se.

U saopštenju kažu da je Gračanica simbol srpske čvrstine i nesalomivosti, simbol srpske svesti o zajedničkoj misiji i cilju, i danas je pokazala da je u svakom smislu putokaz i primer čitavom srpskom narodu.

- Hrabrost nije nositi transparente protiv sopstvene države u srcu Gračanice, hrabrost je pamtiti žrtve koje je Gračanica dala, sećati se svih stradanja, biti dostojanstven i imati planove za opstanak i boljitak našeg naroda – zaključuje se u saopštenju.

#Gračanica

#Protest

#Srpska lista

'