AKTUELNO

Za razliku od prethodnih, danas u Prištini nije bilo razgovora o taksi na srpske proizvode. Pregovarački tim usaglasio se i usvojio predlog platforme za dijalog sa Beogradom.

Nacrt platforme je sadržajan dokument. Osim što definiše svoju poziciju, njime prištinska strana namerava da usmeri završnu fazu dijaloga sa Beogradom.

- Pričamo o ekonomiji, reparaciji, ratu, žrtvama seksualnog nasilja. Ima oko deset principa o kojima se pregovara, o čemu možemo da pregovaramo, a o čemu ne možemo da pregovaramo- napominje Špend Ahmeti, kopredsedavajući tima za dijalog.

I pre no što je nacrt platforme bio gotov, Beograd je kritikovao nastojanja Prištine da platformom prejudicira teme i ishod dijaloga.

- Mi ne znamo šta će tražiti srpska strana, nećemo ni da predvidimo. Imamo naš dokument. Ako bude nešto što nije u platformi, mi ćemo reći da to nije naš mandat, vraćamo se u Prištinu, razgovaramo iskreno da vidimo da li može da dođe do rešenja i dogovora - dodaje Ahmeti.

Za razliku od prethodnih, danas u Prištini nije bilo razgovora o taksi na srpske proizvode. Najnovije nesuglasice između partnera u koaliciji zbog pritisaka Amerike, Ramuš Haradinaj je kratko prokomentarisao.

- Amerika govori za sebe. Ni predsednik ni ja nismo portparoli Amerike. Americi ne treba portparol - rekao je Haradinaj.

Nacrt platforme za dijalog treba da razmatra i skupština. Njoj će predlog biti dostavljen sutra. Da bi platforma za dijalog sa Beogradom imala nekog smisla, potrebno je najpre regulisati problem takse na srpske proizvode, čije je povlačenje uslov za nastavak dijaloga.

#Beograd

#Priština

'