AKTUELNO

Četiri "miga 29" koje je Srbiji donirao predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko stižu u Srbiju. "Migovi" će biti modernizovani u Zavodu 'Baranoviči'

Srbija je danas i zvanično postala vlasnik četiri nova aviona 'mig 29' koje je našoj zemlji donirao predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko! Kako Informer saznaje, ministar odbrane Aleksandar Vulin u Minsku je sa beloruskim zvaničnicima potpisao ugovor o preuzimanju moćnih letelica, koje stižu u Srbiju do kraja godine, a na njima su već i srpske zastave!

Prema rečima našeg odlično obaveštenog izvora, plan je da beloruski 'migovi' posle formalnog preuzimanja budu remontovani i modernizovani u najboljem beloruskom vazduhoplovnom zavodu 'Baranoviči'. Tamo će biti dovedeni na potpuno isti standard na kom se nalazi i deset aviona ovog tipa koje Srbija već poseduje.

Tako će posle nabavke šest ruskih 'migova', uz ove četiri letelice, naša eskadrila imati čak 14 'migova 29', što je rezultat najvećeg ulaganja u srpsku avijaciju u poslednje tri decenije.

Foto: Informer

Dogovor o donaciji beloruskih 'migova' postigli su još pre dve godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov beloruski kolega Aleksandar Lukašenko, a kompletan posao podržao je i predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin.

Međunarodna saradnja između dva naša ministarstva odbrane biće još veća svake godine. Mislim da imamo dobre prijateljske odnose između naših pripadnika oružanih snaga i tako će se i nastaviti. Ivan Berezovski, izaslanik MO Belorusije

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ističe za Informer da je ovo veliki dan za Srbiju.

- Beloruska donacija četiri 'miga 29' je velika stvar za Srbiju i uz ove četiri letelice naša država će imati 14 'migova 29', što je veoma ozbiljno za naše vazduhoplovstvo! Belorusija je prijateljska zemlja koja je uvek bila uz Srbiju i uvek smo mogli da računamo na nju, njen narod i predsednika Lukašenka. Predsednik Vučić i predsednik Lukašenko su razvili lični, prijateljski odnos, i iz tog odnosa je i sklopljen sporazum o vojno-tehničkoj saradnji po kom su nam donirane ove letelice. Upravo se kroz taj vid saradnje i vidi bliskost naše dve zemlje... - napominje Vulin.

Vojno-politički komentator 'Politike' Miroslav Lazanski objašnjava da 'migove' možemo da očekujemo na srpskom nebu krajem 2019.

- Od trenutka kada ministar Vulin potpiše ugovor o donaciji i preuzimanju avioni postaju vlasništvo Srbije. Kao takvi, oni idu u vazduhoplovni zavod 'Baranoviči', najbolji u Belorusiji, na generalni remont. Oni će taj posao uraditi brže nego naš zavod 'Moma Stanojlović' jer imaju fantastično iskustvo u remontu ovih letelica. Nakon toga će, kao i ruski 'migovi', rastavljenih krila i u velikim transportnim avionima, 'antonovu' ili 'iljušinu', biti dovezeni na Batajnicu. Očekujem da će do kraja godine oni biti u sastavu našeg ratnog vazduhoplovstva i u punoj operativnoj upotrebi - podvlači Lazanski za Informer i ističe da je ovo veliki dan za Srbiju.

- Sada ćemo imati potpunu eskadrilu od 14 "migova". To je u poslednjih 30 godina najveće jačanje našeg vazduhoplovstva. Ovom nabavkom spasli smo udarnu moć srpske avijacije - ocenjuje Lazanski i dodaje da Srbija paralelno s ovim 'migovima' modernizuje i druge aspekte avijacije.

#Belorusija

#MiG

'