AKTUELNO

Nacionalizam je potrošena ideologija, ali je i dalje glavni generator i pokretač, kažu gosti Novog jutra.

Region i dalje visi i puca po nacionalnim šavovima. Stiče se utisak da se nismo odmakli od pokušaja pomirenja. Naprotiv, sve “navodi na vodenicu” da su moguće izvesne koalicije koje bi imale za cilj da stanu nasuprot Srbije.

Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost za Novo jutro rekao je da mnoge zemlje, pod uticajem Zapada, pokušavaju da Srbiju grunu u drugi plan i da to može da pretstavi problem što se stabilnosti u regionu tiče.

Foto: TvPink Printscreen

- Kvazi državice koje su nastale raspadom Jugoslvije nisu sposobne da same vode svoju unutrašnju politiku. Manipulisanje ljudi dovodi do sukoba. Još uvek smo u vakumu gde Zapad može da odlučuje o miru i ratu na ovim prostorima – rekao je Galijašević.

Po njemu, mnogi su ostali u tim devedesetim godinama, a takođe imaju podršku određenih velikih sila. Međutim, Galijašević takođe smatra da ne treba zanemariti Srbiju kao ozbiljnu državu.

- Srbija je ozbiljna država i to jeste problem i Crnoj Gori i podeljenoj BiH, i Hrvatskoj koja je na neustaškoj ideologiji izgradila svoju državnost, a takođe dolazi u sukob sa objektivnim tendecijama. Srbija je kičma Balkana, bila je i kičma Jugoslavije. BiH je nekada bila kostur socijalizma, ali važnost Srbije se ne sme zaboraviti – smatra Galijašević, ističući da je važno da političari budu svesni i odlučni kakvu državu žele.

- Ovo i dalje funkcioniše kao jedno nesabilno područje – smatra Galijašević.

Međutim, Muamer Zukorlić, predsednik Stranke pravde i pomirenja, kaže da je ključni problem zakasneli nacionalizam.

Foto: TvPink Printscreen

- Nacionalizam je potrošena ideologija, ali je i dalje glavni generator i pokretač. Treba konstatovati smrt toj ideologiji i postaviti je u prošlost. Svi koji pribegavaju toj politici ne razumeju društvene procese. Mi često za velike probleme pokušavamo opravdanje ili razlog da nađemo u dubokim idološikim problemima – kaže Zukorlić, smatrajući da interesi raznih vladara su glavni generatori za pokretanje sukoba i konflikta.

- Dok sam predvodio islamsku zajednicu i propovedao islamizam, bila drugačija. Ne treba se gasiti vatra motkom, već edukacijom. Tamo gde nismo imali obrađenu njivu, pojavio se koror. Kada sam dobio pretnje, optužili su me da sam izdao Islam jer sam ušao u Parliament svoje države. Znali su da taj moj krus tumačenja Islama, umeranog, kao što i jeste, sprečava radikalizaciju, ekstremizaciju i nasilje bilo kog tipa – objašnjava Zukorlić.

Što se Republike Spske tiče, Srđan Perišić, docent međunarodnih odnosa, kaže da je činjenica da je Bakir Izetbegović najavio inicijativu za promenu imena RS, ali kako kaže inicijativa još uvek nije podnesena.

Foto: TvPink Printscreen

- To sve zavisi od zapadnih mentora koje su na žalost ovih 24 godina bile glavni partner bošnjačke elite u BiH. Glavni partaner njima treba da budu Srbi i Hrvati, a ne zapadnjaci. To je velika greška. Ta pogrešna saradnja je dovela BiH u stanje nefunkcionalnosti – objašnjava Perišić, naglašavajući da Bakir Izetbević treba da uvidi da pogrešna strana može da dovede do konflikta.

- Problem u BiH je NATO, a Srbi to ne žele u Bosni. Hajde da zaobiđemo to pitanje, i da se bavimo nekim drugim probelemima. Bosanci treba da shvate da su njihovi parteri Srbi i Hrvati, a ne ambasade zapadnih zemalja – kaže Perišić, dodajući da Srbi nisu opasnost BiH, već Zapad.

#Balkan

#Srbija

#region

'