AKTUELNO

Srpska napredna stranka ima stabilan rejting, a da se izbori održavaju u nedelju, za ovu stranku glasalo bi 55,1 odsto glasača, navodi se u najnovijem istraživanju agencije Faktor plus.

Cenzus bi prešli i Savez za Srbiju, koji bi podržalo 12,2 odsto glasača, Socijalistička partija Srbije sa deset odsto glasova, kao i Pokret slobodnih građana, sa pet odsto podrške.

Vladimir Pejić iz agencije Faktor Plus rekao je za "Blic" da se kampanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uprkos kritikama, pokazala kao uspešan odgovor na građanske proteste i učvrstila je biračko telo SNS-a.

On navodi da je jedino iznenađenje u istraživanju rejting PSG-a koji je udvostručen od kada ga je preuzeo Sergej Trifunović.

- To je zanimljivo budući da nemaju ni infrastrukturu, da su ih napustili svi članovi i skoro celo rukovodstvo. Hoće li Trifunović jačati organizaciju ili je blesak poput Saše Radulovića i Belog, to ćemo tek videti - kaže Pejić.

Foto: SNS

On ocenjuje i da su među novim glasačima PSG uglavnom neopredeljeni.

- Skok rejtinga PSG ne mora nužno da bude loš po SzS, jer bi u eventualnim postizbornim koalicijama možda imali više nego da nastupe zajedno. Videćemo i da li Trifunović odgovara SzS-u  - rekao je Pejić, dodajući da do sada nije primetio njegovu konfrontaciju s Draganom Đilasom.

Pejić kaže da je primetan i blagi rast nacionalno opredeljenih stranaka - SPAS-a Aleksandra Šapića, Demokratske stranke Srbije, a u istraživanjima se ovog meseca pojavio i SNP Nenada Popovića.

- To ima veze s Kosovom, jer je građanima taj stav makar deklarativno prihvatljiv. Radikali su blago pali, ali svi zajedno, sve te četiri stranke imaju oko 15 odsto glasova - objašnjava Pejić.

#Aleksandar Vučić

#Istraživanje

#SNS

'