AKTUELNO

Mladim košarkašima Sloge iz Kraljeva danas je zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju, a direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić osudio je ovakav postupak Prištine kao anticivilizacijski, gnusan i vredan svakog prezira.

- Nema nikakvog opravdanja za ovakav udar Prištine na slobodu kretanja, koja sada zabranjuje i da se mladi bave sportom i slobodno putuju - rekao je Ðurić u izjavi za Tanjug.

On je istakao da kontinuirano anticivilizacijsko divljanje Prištine prethodnih nekoliko nedelja i meseci doživljava svoju kulminaciju i pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje.

- Ne više samo na kršenje sporazuma i obaveza koje privremene institucije samouprave u Prištini imaju, već zato što ovakvo iživljavanje više nema veze sa zdravim razumom - poručio je Ðurić.

On je takođe, upozorio odgovorne u prištinskim institucijama na krivičnu odgovornost zbog ovakvog ponašanja i posledice koje u budućnosti mogu da snose.

- Ispitaćemo ko je, po imenu i prezimenu, odgovoran za ovakvo ponašanje prema sportistima i deci, a posledice bi mogle da uslede i izvan granica Srbije - upozorio je Ðurić.

Srpska lista: Osionost Prištine, cilj da Srbima ukinu sva prava

Zabrana ulaska deci iz Košarkaškog kluba Sloga na prostor Kosova i Metohije na prelazu Jarinje je najnoviji primer osionosti prištinskih vlasti, ocenila je danas Srpska lista. -Opšte poznata je činjenica da se sportski događaji nisu zabranjivali ni za vreme direktnih sukoba, pa su se za vreme njihovog održavanja prekidala i neprijateljsta. Nažalost, to ne važi za prištinske privremene institucije, koje su još jednom pokazale da im je cilj da Srbima ukinu sva ljudska prava i getoiziraju ih - navodi Srspka lista u saopštenju. SL ističe da su Albanci, kojima su puna usta prava na slobodu kretanja, pokazali na delu koliko poštuju to pravo kada su Srbi u pitanju, i sporazum koji su potpisali u Briselu. SL je pozvala međunarodnu zajednicu da konkretno reaguje na kršenje svih sporazuma i "bezmerno ludilo Prištine". -Srpska lista najoštrije osuđuje ovakvo ponašanje, ali i zahtevamo od našeg državnog rukovodstva da o ovom događaju obavesti međunarodne predstavnike, ali i najozbiljnije razmisli da počne da primenjuje recipročne mere - navodi SL u saopštenju.

#Kosovo

#Košarka

#Kraljevo

'