AKTUELNO

Prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici bio je i biće u srpskom obrazovnom sistemu, izjavio je danas direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

- Zato privremenim institucijama samouprave u Prištini poručujem: dalje ruke od našeg Univerziteta, jer on se ne otima već se na njemu stiče znanje - poručio je Đurić u saopštenju.

On je ukazao da je Prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici deo Evropske asocijacije univerziteta i sa blizu 8.000 aktivnih studenata bio je i ostaje stub srpskog opstanka na KiM.

- Zato je svaki napad na njegov sadašnji status zapravo napad na elementarna prava srpskog naroda i akt agresivne samovolje koja za cilj ima isključivo otežavanje opstanka našeg naroda na KiM - istakao je Đurić.

On je podsetio i da je Prištinski univerzitet svojevremeno i osnovan kao ogranak Beogradskog univerziteta, i danas je jedina visokoškolska ustanova sa nastavom na srpskom u AP KiM.

U Prištini su svesni sa kolikom upornošću i ljubavlju srpski studenti i profesori čuvaju svoju zemlju i bore se za nju, i to im očigledno smeta, ocenio je Đurić.

- Srbi na KiM nikada neće predati svoj univerzitet i nikada se neće odreći prava da se školuju na svom jeziku i u okviru obrazovnog sistema svoje države Srbije - poručio je Đurić.

#Marko Đurić

#Priština

#Univerzitet

'