AKTUELNO

Predsednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, izjavio je da je pravosnažna presuda doživotnog zatvora izrečena Radovanu Karadžiću još jedna prilika za, kako je rekao, suočavanje s prošlošću i "odbacivanje velikosrpske politike i ideologije", čiji su osnovni ciljevi kao i metode u ovoj presudi označeni kao zločini protiv čovečnosti.

Plenković je, naime, na početku sednice vlade, rekao da se nada da će ova presuda Karadžiću pružiti barem "minimalnu zadovoljštinu žrtvama i njihovim porodicama".

Foto: Tanjug

- Ujedno izražavamo žaljenje što Žalbeno veće nije utvrdilo odgovornost Karadžića za počinjeni genocid i u ostalim opštinama BiH i za počinjenje onoga što se naziva sveobuhvatni udruženi zločinački poduhvat kojim bi ovi zločini bili povezani s političkim i vojnim vrhom tadašnje SRJ na čelu sa Slobodanom Miloševićem - rekao je hrvatski premijer.

Foto: Tanjug

Žalbeno veće haškog tribunala izreklo je juče drugostepenu presudu doživotnog zatvora, kojom je pooštrena kazna prvom predsedniku Reublike Srpske Radovanu Karadžić.

U prvostepenom postupku Karadžić je bio osuđen na 40 godina zatvora.

#Andrej Plenković

#Hrvatska

#Poruka

#Radovan Karadžić

'