AKTUELNO

Prva emisija Hit tvit na televiziji Pink prema glasovima gledalaca zaokupila je veliku pažnju, a predlog, "Presuda Radovanu Karadžiću", imala je najveći broj glasova gledalaca.

Gosti prve emisije bili su brat Radovana Karadžića, Luka Karadžić, kao i predsednik Srpske radikalne stranke dr Vojislav Šešelj i predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović.

Gledaoci su na društvenim mrežama u toku emisije mogli glasati na fejsbuk stranici Hit tvit, a na tviter nalogu hit_tvit. Takođe, gledaoci su u toku emisije mogli da se uključe i glasaju i uživo u emisiji.

Pobednički predlog prve emisije Hit tvit prema glasovima gledalaca na društvenim mrežama kao i gostiju u studiju jeste predlog broj jedan, presuda Radovanu Karadžiću sa 248 glasova.

Foto: TvPink Printscreen

Čedomir Jovanović glasao je za predlog broj jedan "Presuda Radovanu Karadžiću", kako je rekao ne zbog njega lično, već zbog presude jednoj politici koja sebe apsolutno izvlači od odgovornosti.

Foto: TvPink Printscreen

Šešelj je glasao za broj jedan i naglasio da je ogroman broj budala koje žele da predlažu svoje sopstvene definicije genocida, bilo da je reč o domaćim ili strancima.

Foto: TvPink Printscreen

Karadžić je glasao za prvi predlog rekavši da je to pogrešna stvar.

- Moj brat je vodio najbolju politiku u tom vremenu. Uzroci su u progonu srpskih intelektualaca iz BiH. Bacanje Srba u jame. Karadžić je izdavao naredbe samo da ne bi došlo do zločina. Zamislite da je umesto mog brata bio neko kome je pola porodice ubijeno, i kakvih bi zločina tu bilo – rekao je Karadžić.

Foto: TvPink Printscreen

Predlog broj 1 – Doživotna presuda Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu

Brat Radovana Karadžića, Luka Karadžić, rekao je da se čuo sa bratom isto veče kada je presuda doneta, kao i da je svestan svoje uloge, šta je sve uradio za stvaranja Republike Srpske kao i da nema čega da se stidi.

- U Srebrenici se svakako dogodio zločin, ali genocid ni od koga nije ustanovljen osim od ovoga kvazi Suda. Stradali su na sve tri strane – rekao je Karadžić.

Šešelj je rekao da mora da prizna da je predsednik Vučić odoleo mnogim pritiscima.

- Samo što su me najurili iz Haškog tribunala, pošto sam se umešao u hrvatske predsedničke izbore, tužilac se žalio na odluku. Tada su odlučili da me vrate nazad, uputili su zahtev Beogradu, ali to predsednik Vučić nije dozvolio, nije to prihvatio. Ja sam mu još dolivao ulje na vatru, ali on je sve to izdržao – rekao je Šešelj.

Kako kaže, zatim se Vučić dobro postavio i po pitanju trojice njegovih saradnika.

Čedomir Jovanović je istakao da se gospodinu Šešelju pridaje značaj koji ne zaslužuje. Kako kaže, da je bio značajan Hagu, sigurno ga ne bi pustiti.

- Pustili su ga uz obrazloženje da je bolje da umre u Srbiji nego u Hagu. To je bila njihova mala osveta Srbiji, jer ako ta pravila važe za Šešelja zašto onda nisu važila i za druge. Oni su ga poslali jer nisu ni znali šta da rade sa njim. Njegova karijera se može opisati jednom rečju. Provokator – rekao je Jovanović.

Jovanović je rekao da se nepravda nije dogodila u haškoj sudnici, već da se nepravda dešavala mnogo pre toga.

Predlog broj 2 – Lideri opozicije nasilno su upali u RTS zahtevajući da ih puste u direktno emitovanje Dnevnika!

Jovanović, kao istaknuta ličnost protesta u prošlosti, rekao je da i sebe može da zamisli da upada na televiziju, ali ne i u ovakvim okolnostima, kao i da je ovo nedopustivo.

-Ovo je neodgovorno što su uradili. Ovo nema veze sa politikom, već izraz velike nemoći. Takvo ponašanje u Srbiji 2019. nema nikakvo prihvatljivo obrazloženje. Bujoševiću ne mogu ništa da kažu – rekao je Jovanović.

Jovanović dodaje da je radikalizacija protesta izraz nemoći. Šešelj je istakao da upad u RTS izgleda dosta komično.

-Naravno malo sam se i uplašio da neko nestrada. Oni upadaju u RTS, a nemaju nikakav plan. Ne znaju ni koje su i gde prostorije. Obradović nije znao gde treba da upadne, bauljao je po hodnicima – navodi Šešelj i dodaje:

- Ne solidarišem se sa upadom na televiziju. Karadžić kaže da je ovaj upad na RTS bio jeziv.

Predlog broj 3 – I ovog marta po 20 put podsećanje na „Milosrdnog anđela“

Jovanović kaže da nijedan od ponuđenih tvitova nije njegov stav.

-Nama danas puca kičma zbog Kosova. Nisam svedok, ali čujem da je Milošević učinio sve u poslednjem trenutku da ne dođe do bombardovanja. 1999. je posledica 1989. i Gazimestana. Što se tiče Kosova to je generacijski niz pogrešnih poteza – rekao je Jovanović.

Šešelj ističe da je u to vreme bio potpredsednik Vlade zadužen za ekonomiju i da je ponosan što su sve šplate uredno isplaćivane, kao što i cene nisu rasle, a i da su sve uspeli da oporave od posledica bombardovanja.

-Ništa se nije moglo učiniti, jer su oni odlučili da nas bombarduju i tu se nije moglo ništa. Rusija je tada bila na kolenima i nije mogla da nam pomogne. Milošević je insistirao da se prihvati taj Ahtisarijev plan zbog pretnji da će Beograd biti kao ravna ploča od bombardovanja – rekao je Šešelj.

Karadžić se nadovezao i rekao da bombardovanje SRJ nije uzrok Miloševićeve politike.

Predlog broj 4 – Povodom upada u RTS zanimljiva prepiska između glumice Bojane Maljević i Boška Obradovića

Jovanović na temu predloga broj četiri je rekao da neko mora, kako je rekao, da bude manje lud da bi nam saopštio da je sa 18 godina bio zaljubljen u Maljevićku.

Šešelj kaže da je Obradovićev idejni predak Dimitrije Ljotić, koji je bio blizak Musoliniju, zalagao se za korporativnzu državu.

- Đilas i Jeremić nemaju nikakvu ideologiju, već samo žele da se dočepaju vlasti. Obradović često izjavljuje da nije fašista, ali nikada nije rekao da nije Lkotićevac. Boško je bio u jednom časopisu gde su izdavali Ljotićeva dela protiv Jevreja  - rekao je Šešelj.

Predlog broj 5 – Britanci opet odlažu izlazak iz EU. Tereza Mej u novom problemu

Šešelj na predlog broj pet kaže da su Britanci čudan svet za razliku od ostalih.

- Misle da su centar sveta, odavno to nisu, ali oni misle da to jesu. Misle da mogu i dalje da ispostavljaju uslove. Mislim da je svima u EU laknulo kada su rekli da će izaći – ističe Šešelj.

Jovanović napominje da je Bregzit posledica i nezainteresovanost dela Britanaca za EU.

Karadžić je rekao da će Velika Britanija izaći sigurno iz EU, jer kod njih nema ponavljanja referenduma.

- U EU postoje velike pukotine – napominje Karadžić.

Predlog broj 6 – Najava emisije Hit Tvit izazvala je i negativne komentare, pa su neki i blokirali pojedine naloge

Jovanović na ovo kaže da su to pravuila koja važe na tviteru, jer je tamo sve dozvoljeno i udaranje „ispod pojasa“.

- Ne slažem se sa tom idejom da se blokira nečiji nalog. Ne moraš da ga pratiš – ističe Jovanović.

Šešelj kaže da ima tviter nalog i da je po povratku sa „službenog puta“ bio veoma aktivan.

Karadžić kaže da nema tviter nalog, a da tvitove prati putem novina.

Foto: TvPink Printscreen

U emisiji su se uključili i gledaoci koji su glasali, ali i pitali goste u studiju. Gledateljka iz Loznice, Gordana glasala je za predlog broj dva, jer to, prema njenom mišljenju, negativno utiče na investicije.

Filip iz Lebana je glasao za predlog broj jedan.

Na njegovo pitanje Šešelju o presudi Karadžiću, šef radikala je rekao da u Srebrenici nije bilo genocida.

Prema njegovim rečima vrhovni komadant nije mogao da bude osuđen, jer nije naredio genocid.

Marko iz Beograda kritikovao je stav Jovanovića o pojmu genocida. On je glasao za broj jedan, jer je, kako naglašava, sve ovo strašno šta se dešava srpskom narodu u Hagu na koje se obrušio ceo svet.

Šešelj je iskoristio priliku i poklonio svoje knjige voditeljki.

Vladimir iz Beograda glasao je za predlog broj jedan i upitao kakav je pravi odnos između SRS i LDP.

Šešelj je rekao da njihove stranke ne sarađuju ni po kojem pitanju.

Lidija iz Jagodine glasala je za predlog broj jedan.

Nikola iz Niša glasao je za predlog broj četiri.

Tanja iz Rume glasala je za broj jedan i prokomentarisala da je strašno to što se dešava u Hagu. Ona je upitala Jovanovića da li može da osudi zločin nad srpskim narodom, i sve zločine.

Jovanović je rekao da nije upitan u emisiji za srpske žrtve i rekao da li treba da kaže o žrtvama iz njegove porodice, njegovim prijateljima, kao i svim onim bezimenima. Jovanović je rekao da mu je majka jasenovački logaraš.

Vlastimir Todorović iz Loznice glasao je za predlog "Milosrdni anđeo" i upitao Jovanovića kako se osećao kada su sa poternice skinuti svi oni koji su učestvovali u zločinu nad našim narodom i NATO agresiji, i presudama naših sudova protiv vođa NATO-a, a koji su skinuti posle 5. oktobra.

Jovanović je rekao da su te presude bile uvrede za naše pravosuđe.

Šešelj je na to dodao da su te presude bile pravnički uredne i da ih je skinula vlast DOS-a.

Dušan iz Kragujevca svoj glas je dao za predlog broj pet. On je zatražio komentar od gostuju na pitanje zašto Srbija ulazi u EU, dok se Velika Britanija bori za izlazak.

Jovanović je rekao da je Bregzit jedna politička glupost i da je to posledica bivšeg premijera Kameruna. Svi su se tada, kako je rekao uhvatili za glavu.

Prema Jovanovićevim rečima, za nas je ključno rešavanje kosovskog problema i to da se tome mora pristupiti hladne glave.

#Tviter

'