AKTUELNO

Na Kosovu imamo jedini slučaj da oni koji su navodno vršili etničko čišćenje, da su potpuno nestali , rekao je istoričar Predrag Marković za Novo jutro televizije Pink.

- Veliki je paradoks da fond za humanitarno pravo, koji se bavi veličanjem svih žrtava sem srpskih, da po sopstvenim podacima tog fonda, ako merimo po broju stanovnika kosovski Srbi su dva puta više stradali od kosovskih Albanaca. NATO pakt je srušio našu zemlju pod izgovorom da brani nevine žrtve etničkog čišćenja, Srbi su žrtve istog – rekao je Marković.

Kako kaže, u apsolutnim brojevima Albanaca je svakako stradalo više, ali u odnosu na mogući broj, Srba je stradalo dvostruko više nego Albanaca. On je podsetio da je u nekim delovima Krajine, procenat Srba koji su stradali je 11 puta veći od procenata Hrvata u Hrvatskoj.

- Ne računajući Bošnjake i Muslimane, koji su u svakom slučaju najveće žrtve, ali su pored njih najveće žrtve Srbi, i to pogotovo u Krajini – rekao je Marković.

Foto: TvPink Printscreen

On je rekao da je ogroman broj Srba stradao posle ulaska NATO trupa na Kosovo.

- Na Kosovu je jedini slučaj da oni koji su vršili etničko čišćenje, da su potpuno nestali. Da budemo skroz objektivni, najveće žrtve jesu Bošnjaci, ali i zbog njihovog rukovodstva. Oni su zbog političkih poena žrtvovali svoj narod, ili da ga u najmanju ruku ne spreči – rekao je Marković.

Kako kaže, ono što je strašno kada je u pitanju presuda Radovanu Karadžiću, jeste da većina Bošnjaka ovu krivicu uopštavaju na sve Srbe.

Marković kaže da su prve greške počele 90-tih, ali i da se mnoge stvari nisu mogle ni čuti tih godina.

#Kosovo

#NATO

#Srbija

#žrtve

'