AKTUELNO

Predsednik Jedinstvene Srbije i počasni konzul Grčke u Srbiji Dragan Marković Palma razgovarao je u Atini sa alterantivnim ministrom inostranih poslova Grčke Markosom Bolarisom i šefom kabineta grčkog premijera Aleksisa Ciprasa Evangelosom Kalpadakisom.

- Zahvaljujem se premijeru Grčke Aleksisu Ciprasu na poverenju koje mi je dao potpisujući ukaz o mom imenovanju za počasnog konzula Grčke u Srbiji. Danas dvojica predsednika, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Grčke Aleksis Cipras imaju odličnu saradnju. Nekada je odlično sarađivao srpski i grčki narod, kao što je i sada slučaj, a danas blisko sarađuju i vlasti u Beogradu i Atini - izjavio je predsednik Jedinstvene Srbije i počasni konzul Grčke u Srbiji Dragan Marković Palma u Atini, tokom razgovora sa alternatinvim ministrom inostranih poslova Grčke Markosom Bolarisom i šefom kabineta grčkog premijera Aleksisa Ciprasa Evangelosom Kalpadakisom.

- Moja poruka za vladu Grčke je da od Grčke ne očekujemo ništa više ni manje od odnoga što je do sada radila za Srbiju. Grčka danas ima status jedne dobre i poštene države i ja čestitam premijeru Ciprasu, što je uspeo da sprovede reforme i zaustavi zaduživanje Grčke koje je neko pre njega uradio - kazao je Marković.

Prema njegovim rečima, Srbija ima veliku podršku Grčke na evropskom putu, kao i u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

- Velika Albanija, koju stvaraju Albanci na Balkanu pretnja je i za Grčku. Kosovski Albanci su između pokrajine Kosova i Metohije i Republike Albanije ukinuli granicu mimo svih važećih dokumenata, a posebno Rezolucije 1244 i Briselskog sporazuma. Ne poštuju Briselski sporazum jer nisu ispunili svoju jedinu obavezu, a to je formiranje Zajednice srpskih opština. Umesto toga formiraju Vojsku Kosova takođe mimo svih dokumenata i sporazuma, čak i protivnom svom takozvanom Ustavu. Ne ukidaju anticivilizacijske takse od 100 posto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, iako je to preporuka i SAD i EU i čak je i Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno zaključio da te takse treba se ukinu. Očigledno je da nekoliko zapadnih zemalja javno kažu Albancima da ukinu takse, a u četiri oka im kažu „neka takse ostanu“ - izjavio je Marković - dodao:

Foto: Pink.rs

- Ekonomsku i turističku saradnju između Srbije i Grčke treba dići na još viši nivo i pri tom smatram da treba povećati broj grčkih turista u Srbiji, a građana Srbije će ove sezone biti u Grčkoj oko milion. Turizam je veoma važna grana privrede koja Grčkoj donosi ogromna sredstva, a u poslednje vreme i Srbiji, u što su se na najbolji način mogli uveriti građani Jagodine. Turizam pokreće i građevinsku industriju, prehrambenu, poljoprivrednu i sve ostalo - rekao je Marković, koji je i počasni građanin grčkog grada Katerini.

PALMA: SAMOZVANI LIDERI DELA OPOZICIJE KAO DIREKTORI PRAZNOG MAGACINSKOG PROSTORA

- U svakoj državi postoji opozicija, ali jedina opozicija koja radi protiv svog naroda i svoje države je ona u Srbiji i to je samo deo opozicije u Srbiji. Moja poruka opoziciji u Srbiji je delujte opoziciono, ali nikada protiv svog naroda i svoje države, kao što to sada rade pojedini samozvani lideri opozicije. Oni mi liče na direktore magacinskog prostora, a magacin prazan, nema robe. I još se, kao takvi direktori, hvale svojim radom!?!? - rekao je Marković.

BOLARIS: SRPSKI NAROD JE ZA NAS BRATSKI NAROD

- Mi osećamo srpski narod kao bratski narod. U istoriji i svim ratovima uvek smo bili na istoj strani. Mi Grci bićemo prvi koji će dići obe ruke za ulazak Srbije u Evropsku uniju. Pitanje Kosova i Metohije je osetljivo pitanje. Osnovno je da u takvim situacijama budemo smireni i hladnokrvni. Ako ostanemo takvi doći ćemo i do rešenja. Mi imamo izražene tenzije sa Turskom, ali to rešavamo na jedan smiren način, zato što smatramo da je saradnja između naroda i država nešto što nam svima treba i što treba da se održi. Mržnja nikome ne pomaže, a posebno ne mržnja između evropskih država. Ono što je na mene ostavilo najveći utisak je Vaš rad na unapređenju turizma Srbije i Grčke. To što Vi radite je kao jedna humanitarna akcija u kojoj na more idu i oni koji za to nemaju ekonomskih mogućnosti - rekao je alternativni ministar inostranih poslova Grčke, Markos Bolaris.

Foto: Pink.rs

ŠEF CIPRASOVOG KABINETA: ATINA ZA VEĆU SARADNJU GRČKE, SRBIJE I SEVERNE MAKEDONIJE

- Premijer Cipras i predsednik Vučić pokrenuli su širok spektar saradnje između Grčke i Srbije. Ono što je važno je da smo sporazumom sa Severnom Makedonijom otvorili put za stvaranje jednog prstena između balkanskih zemalja, posebno između Grčke, Srbije i Severne Makedonije. Taj otvoreni put između tri države dovešće do još boljih odnosa na dobrobit svih naših građana i to treba da unapredimo - izjavio je šef kabineta grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, Evangelos Kalpadakis.

#Dragan Marković Palma

#Grčka

#Srbija

'