AKTUELNO

Predstavnici Srpske liste će učestvovati na izborima na severu Kosova i Metohije jer ne žele da dozvole Prištini da stavi pod kontrolu nad tim područjem i u srpske opštine "instalira Albance ili svoje privatne Srbe", poručili su danas lideri Liste Goran Rakić i Igor Simić.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić smatra da je raspisivanje izbora na severu samo jedan od pokušaja Prištine da stavi sever pod kontrolu.

- Iz tog razloga smo juče imali konsultacije sa predsednikom Vučićem, nakon kojih smo doneli odluku da izađemo na izbore iz samo jednog razloga, da ne dozvolimo Prištini da instalira svoje privatne Srbe i svoje ljude, to jest Albance u opštinama na severu - ističe Rakić za Novo jutro TV Pink.

On je naveo da poslednjih meseci deo međunarodne zajednice i centralnih vlasti iz Prištine pokušava da ujedini Kosovsku Mitrovicu, podeljenu na severni, srpski, i južni, albanski deo.

Foto: TvPink Printscreen

- Raspisivanje izbora je pokušaj da zaokruže tu priču, jer su smatrali da ćemo mi bojkotovati izbore - rekao je Rakić i dodao da bi to bila aneksija severnog dela grada, jer u južnom delu ne živi bukvalno nijedan Srbin.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da bi dolazak bilo koga ko nije deo Srpske liste na čelo srpskih opština bio pokušaj da se prekine neraskidiva veza između Beograda i Srba na Kosovu i Metohiji, što bi, navodi, bila katastrofa za opstanak Srba na KiM.

- Svesni smo svih svojih mana, ali niko ne može da kaže da se nismo borili za interese našeg naroda. Mi nismo dozvolili da budemo marionete bilo koga iz Prištine - rekao je Simić.

On je istakao i da bi promena snaga na terenu posle izbora i izbor "marioneta Prištine" dovelo u pitanje i investicije koje dolaze iz centralne Srbije, odnosno 150 infrastrukturnih projekata u iznosu od dve i po milijarde dinara.

Foto: TvPink Printscreen

Govoreći o ukidanju taksi, Simić je rekao da se stiče utisak da najmoćnije zemlje sveta koje pozivaju Prištinu da ukine takse zapravo jedno pričaju za javnost, a drugo kad se ugase kamere.

Simić je rekao i da su Srbi sa KiM odbacili proteste na severu "kao kukavičje jaje" koje je neko pokušao da im nametne. Komentarišući formiranje Saveza za Kosovo, Simić je rekao da je opozicioni Savez za Srbiju time pokazao kakav odnos ima prema Srbima sa KiM.

Foto: TvPink Printscreen

- Imaju li Savez za Šumadiju? Ne, imaju Savez za Srbiju i Savez za Kosovo, oni su već podelili Srbiju i pokazali kakav odnos imaju prema Srbima. To je skup anonimnih likova sa Kosova predvođenih Radom Trajković, koja i ne živi na KiM i nema nikakvu podršku građana - izjavio je Simić.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da je izlazak na izbore borba za goli život i interes srpskog naroda na KiM i dodao da će Srpska lista dokazati da ima ogromnu većinu na severu KiM.

Foto: TvPink Printscreen

- Umesto da se bavimo razvojem, ekonomski da se podignu srpske sredine, da se sagrade fabrike, bolnice, obnavlja infrastruktura, uspostavljaju mala i srednja preduzeća, mi moramo da se bavimo kampanjom, da dokazujemo da je reč o ljudima koji imaju većinsku podršku našeg naroda - naveo je Petković.

Petković je dodao da je u vreme jučerašnjeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba sa Kosmeta Kadri Veselji održao sastanak u Prištini sa njegovim članovima PDK-a, koji su, kako kaže, kandidati za gradonačelnike za četiri opštine na sveru Kosova i Metohije.

#Goran Rakić

#Igor Simić

#Petar Petković

#Srpska lista

'