AKTUELNO

U severnoj Kosovskoj Mitrovici odluka o izlasku Srpske liste na izbore za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova i Metohije kod građana primljena je sa odobravanjem, a direktor KBC Kosovska Mitrovica Milan Ivanović ocenjuje da je to jedini način da se predstavnici Albanaca spreče u nameri da sprovode svoju politiku koja je protivna interesima Srba iz južne pokrajine.

Ivanović kaže da su juče na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarali o političko-bezbednosnoj situaciji, o čemu su opširno informisani, kao i o tome šta država preduzima, o predstojećim važnim razgovorima sa najvećim svetskim silama, Rusijom, Kinom, Nemačkom, Francuskom... što će uslediti do kraja meseca.

- Dobro je što je uspostavljeno potpuno jedinstvo Srba na Kosovu i Metohiji i mislim da je dobro što su Srbi ovde odoleli podelama. Među nama nema podela, jedinstveni smo, a postižemo i punu sinhronizaciju sa našom državom tako da smo u zajedničkoj borbi za ostvarenje naših vitalnih interesa, za očuvanje KiM, odnosno našeg ostanka i opstanka na ovim prostorima - navodi Ivanović.

Ističe da je i odluka o izlasku na predstojeće izbore, koji su raspisani za 19. maj, jedinstveno doneta i navodi da nažalost i među Srbima, koji nisu u Srpskoj listi, u malim procentima, ima onih koji daju kvorum predstavnicima Albanaca da usvajaju anticivilizacijske mere uperene protiv srpskog naroda.

Foto: TV Pink Printscreen

- Očigledno je da je posle povratka Ramuša Haradinaja iz Amerike ubrzan proces i da su dobili određena uputstva i mislili su da u ovom vremenu postave svoje ljude, pojednice Srbe, izdajnike, da glasaju za šiptarske predloge - kaže Ivanović. Kako kaže, izlazak na izbore je jedina mogućnost da se spreči njihova namera da dovedu te takozvane lojalne Srbe ili one koji primaju uputstva sa zapada.

Ivanović smatra da će Srbi izaći na poziv države i svojih predstavnika na izbore i izabrati ljude u koje imaju poverenja i koji će ostvarivati punu saradnju i koordinaciju sa državom Srbijom, što ocenjuje kao najbolji način za ostvarivanje interesa Srba sa KiM. Komentarišući sastanak na koji su nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron pozvali najviše predstavnike Srbije i privremenih prištinskih vlasti, Ivanović kaže da ne veruje u dobre namere ni Merkelove, ni Makrona koji, kaže, nisu bili objektivni, niti realni.

Siguran je da će predsednik Srbije na tom sastanku odbiti sve predloge koji nisu u interesu srpskog naroda i dodaje da se takav poziv ne odbija, ali da taj susret neće značiti otpočinjanje dijaloga "šiptarskih predstavnika iz Prištine i našeg predsednika".

- Nema govora da se bez ukidanja taksi može započeti bilo kakav dijalog između naše vlasti i predstavnika Albanaca. Predsednik nam je i juče ponovio i dao čvrsta uveravanja da će pri bilo kakvom pokušaju sistemskog nasilja Srbija reagovati. Mi smo i juče dobili garancije za našu bezbednost i da Srbija neće i ne može ostati po strani - kaže Ivanović.

Foto: Tanjug

Takse od 100 odsto na robu iz Srbije svakodnevno otežavaju život Srbima na KiM, kako u smislu namirnica, kojih je sve manje, tako i u obezbeđivanju zdravstvene zaštite. Ivanović kaže da i u otežanim uslovima, kada Albanci pokušavaju da otežaju život Srbima na KiM i da izazovu etničko čišćenje, KBC Kosovska Mitrovica uspeva uz pomoć Ministarstva zdravlja da se organizuje i da neophodne vitalne lekove obezbedi.

- Jeste da je to otežano, da imamo problema, ali situacija kada je u pitanju snabdevenost lekovima trenutno je takva da možemo pacijentima da ukažemo zdravstvenu zaštitu na adekvatan način. Potrebno je malo više truda, malo više napora, ali uspevamo - navodi.

Što se tiče snabdevanja hranom tu takođe postoji problem, kaže Ivanović i objašnjava da Albanci uz pomoć pripadnika Kfora, posebno američkog Kfora, prave blokade puteva, zarobljavaju kamione sa hranom tako da od dobavljača dobijaju više zahteva oko poskupljenja životnih namirnica, ali i svih drugih potrepština koje su za zdravstveni centar neophodne - tehnički materijal, braverski, molerski.

- Uslovi naseg rada samim tim su teži, a potrebno je i više finansijskih sredstava da bismo uspeli da pokrijemo troškove koji proističu iz specifičnih uslova u kojima se nalazimo, pravih sankcija koje su podržane od zapadnog dela međunarodne zajednice, jer očigledno je sada da to Albanci rade uz punu podršku posebno Londona, Vašingtona i Brisela - kaže Ivanović.

Foto: Tanjug

Mitrovčanin Dragutin smatra da je bolje da Srbi učestvuju u radu privremenih prištinskih vlasti, jer mogu da izdejstvuju neke stvari za srpski narod na KiM, ali je skeptičan jer Albanci ne poštuju ništa i svaku odluku koja je doneta i u Briselu nisu poštovali.

- Dok se sankcije ne ponište neće biti sigurno pregovora. Srbi više nemaju šta da popuštaju. Stalno se priča o kompromisu, a samo su Srbi pravili kompromis tako da dok se ne ukinu takse - sankcije nema o čemu da se razgovara - kazao je Dragutin.

Sugrađanka Biljana koja ima 85 godina kaže da je potrebno raditi ono što kaže Vlada iz Beograda i dodaje da je Srbima, da bi opstali i ostali na KiM, najbolje da tako rade.

- Ja sam 60 godina ovde, napravila sam veliku kuću u kojoj sam sama. Moji bi se sinovi vratili da imaju posla. Očekujem da će biti bolje, ne smemo sa puta skliznuti. Kako nam kažu, mi ćemo tako uraditi. Neka se bore, a mi ćemo biti uz njih - kaže Biljana.

Bogić Milutinović iz Kosovske Mitrovice smatra da je odluka o izlasku na izbore jedina ispravna odluka za Srbe na Kosovu i Metohiju i uz pomoć čega će im biti bolje.

#Kosovska Mitrovica

#Srpska lista

'