AKTUELNO

Gosti Novog jutra složili su se da je sastanak u Berlinu, koji su sazvali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron za 29. april, licemeran i kako naglašavaju, EU Srbiji traži sve, a ne nudi ništa za uzvrat što se kosovskog pitanja tiče.

Na sastanak u Berlinu pozvani su lideri Zapadnog Balkana, ali su samo Srbija i tzv. država Kosovo pozvani na nivou predsednika i premijera dve zemlje.

Zamenik glavnog i odgovornog urednika "Večernjih novosti" Milan Babović, kaže povodom predstojećeg sastanka "da smo svedoci da već pola godina traje zakulisna igra povodom rešenja kosovskog pitanja koja je jako iscrpljujuća".

- EU kao medijator je izgubila sav svoj kredibilitet i već pola godine nisu u stanju da ubede administraciju Prištine da obori te sulude takse. Skup u Berlinu je dimna zavesa iza koje će velike sile pokušavati Srbiju da uvuku i ponovo vrate za pregovarački sto, a da ništa za uzvrat ne dobijemo - ocenjuje Babović i dodaje da je to velika opasnost na koju nam je ukazao predesednik Vučić.

-Deo prištinskih vlasti ovaj sastanak predstavlja kao revolucionaran, što zapravo nije. To je sve 'duplo golo' i jedini način da se izvučemo iz ovog 'pata' je neka vrsta mirovne konferencije u koju bi bile uključene naše tradicionalne zaštitnice Rusija i Kina - smatra on.

Politikolog Jelena Vukoičić slaže se sa Babovićem i ocenjuje da je ovo krajnje licemercije EU, kao i Nemačka i Francuske koje organizuju ovaj sastanak, 29. aprila.

-Nemačka i Francuska ne samo da su odavno priznale KiM nego su i apriori odbijale svaku ideju koja bi se pojavila, a nije uključivala da Srbija prizna Kosovo. Oni ono što nam nude je da priznamo KiM, a da se Albanci smiluju i da prihvate tačku briselskog sporazuma o ZSO - kaže Vukoičić i naglašava da je to "toliko bezobrazno" da ne vredi dodatno ni elaborirati.

-Ništa drugo od EU nismo mogli ni da očekujemo, njih za oko mesec dana očekuju izbori za evropski parlament i mislim da se njima jako žuri. Oni sada imaju suludu ideju da završe čitavu ovu priču pre izbora, ali od toga nema ništa. Ono što oni nude je pritisak pod kojim živimo već 20 godina, nema razloga da se takav suludi cilj realizuje - ističe Vukoičić i zaključuje da nam oni "sve nam traže, a ne nude ništa".

#Berlin

#EU

#Jelena Vukoičić

#Kosovo

'