AKTUELNO

Premijer je najavio da će sa Zvizdićem razgovarati o važnim pitanjima za dve države.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić dočekao je ispred Palate Srbija predsedavajućeg Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića, koji predvodi delegaciju BiH u zvaničnoj poseti Beogradu.

Nakon svečanog dočeka, Vučić je sa Zvizdićem razgovarao o regionalnoj stabilnosti i odnosima dve zemlje.

Premijer je rekao da su glavne teme bile politička situacija dve države, te da su zaključili da su iskreno opredeljeni za mir i saradnju.

- Ako postoji bojazan od nastavka političkih sukoba i produbljivanja, ističem da ćemo dati sve od sebe da takvu putanju okrenemo u suprotnom smeru, ka saradnji - rekao je premijer Vučić.

Odlična saradnja ogleda se i u trgovinskoj razmeni između Srbije i BiH. U naredne četiri godine, kako smatra, razmena će premašiti dve milijarde, kako bi dve države bile prvi trgovinski partneri.

Razgovaralo se o putnoj i železničkoj infrastrukturi, pre svega o izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo, koji je upisan u evropskoj mreži putnih koridora, ali je važno odrediti kuda će se auto-put graditi i koje će gradove spajati.

- Pričali smo i o podršci na evropskom putu, o tome da bi trebalo da se češće sastajemo. Govorili smo i o srpsko-bošnjačkim odnosima, o formiranju tima koji će održavati 11 mostova između naših država, kao i o tome da bismo zajedno mogli da rešimo brojne probleme - rekao je premijer.

Zvizdić je izjavio da smatra da su razgovor i dijalog jedini način za unapređivanje odnosa.

- Ova godina će biti obeležena većim brojem susreta i poseta, jer postoji veliki broj tema na kojima zajednički moramo da radimo - rekao je Zvizdić, dodajući da je jedna od glavnih tema bio evropski put.

Ekonomska i trgovinska saradnja su aspekti na kojima treba najviše raditi za dobrobit obe države, smatra Zvizdić.

Izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo biće glavni infrastrukturni projekat, a Bosna i Hercegovina će u roku od 30 dana Srbiji predložiti trasu. Sledeći infrastrukturni projekat biće modernizacija železničke pruge između dva glavna grada.

- Samostalni razvoj biće mnogo sporiji, te je važno da zajednički radimo na svim projektima i planovima. Očekujemo da saradnjom otvorimo vrata budućnosti dvema državama - rekao je Zvizdić.

Kako je istakao, mir i stabilnost su najvažniji prioriteti u odnosu dve države kao i u regionalnim odnosima, te će se BiH potruditi da se potencijali stave u funkciju razvoja u svakom smislu.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa sankcijama Republici Srpskoj, Zvizdić je rekao da je antidejtonsko delovanje dovelo do sankcija, čime je u svet poslata slika Bosne i Hercegovine kao nestabilne države.

- Ovo će se loše odraziti na strane investicije i uopšte na sliku naše države u svetu - rekao je predsedavajući Zvizdić.

Vučić je rekao da ne želi da se meša u unutrašnje odnose Bosne i Hercegovine, jer je takav odnos jedini korektan, ali da isto tako ne želi da govori loše o Dodiku, niti će Srbija ikada uvesti ili podržati sankcije Republici Srpskoj.

Na pitanje o pokušaju ubistva u Potočatima, premijer Srbije je rekao da je uveren da institucije u BiH rade na tome, ali su mu je od tog slučaja važnije teme o kojima je danas razgovarao sa predsedavajućim Zvizdićem.

Zvizdić je potvrdio da se na tom slučaju radi i da se zahteva što pre razrešenje i pronalazak odgovornih.

- Razlog okupljanja i hrabrost premijera Vučića iskazana dolaskom u Srebrenicu pali su u drugi plan. Ja sam se njemu lično izvinio odmah nakon nemilog događaja i očekujem da istraga bude završena što pre - rekao je.

I. P.

#Aleksandar Vučić

#Bosna i Hercegovina

#Denis Zvizdić

#Sastanak

'