AKTUELNO

Panel za žalbe u Prištini usvojio je prigovor Srpske liste na odluku Centralne izborne komisija da odbije kandidature Srpske liste za izbor gradonačelnika srpskih opština na severu KiM.

Iz Srpske liste kažu da su i oni nezvanično obavešteni da je njihova žalba usvojena, ali da još čekaju zvaničnu potvrdu. Kandidat za gradonačelnika Leposavića iz Srpske liste je Zoran Todić, Zubinog Potoka - Srđan Vulović, Zvečana - Vučina Janković i Severne Mitrovice - Goran Rakić.

Usvajanje žalbe znači da će kandidati Srpske liste ipak moći da učestvuju na izborima 19. maja. Srpska lista je uputila prigovor nakon što Komisija, u sredu, nije potvrdila njihove kandidature, zbog uzdržanosti članova CIK iz redova pokreta Samoopredeljenje.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je za Tanjug da Srpskoj listi još uvek nije dostavljena odluka Panela za žalbe.

- Ta jučerašnja 'politička igra' je još jednom potvrdila ono što mesecima ponavljamo u Srpskoj listi - da su u Prištini doneli odluku da nam na bilo koji način onemoguće učešće legalnih i legitiminih predstavnika Srba, iza kojih stoji 90 odsto našeg naroda na KiM i da nastoje na sve načine da pronađu i postave privatne Srbe, kojima glavlni grad nije Beograd - rekao je Simić.

On je dodao da su Srpska lista i srpski narod na KiM još jednom pokazali da neće nasesti na provokacije iz Prištine i da su spremni da se bore za narod iako, kaže, nemaju samo protivnike na izborima, već i ceo aparat iz Prištine, čiji je cilj da onemogući normalno funkcionisanje SL, kao i osnovna ljudska prava Srbima.

- Iz ove provokacije Prištine, srpski narod će izaći još jači i složniji i na izborima 19. maja pokazati u koga veruje i kome pruža svoje poverenje - zaključio je Simić.

#Izbori

'