AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u trodnevnoj poseti Pekingu, a gosti Novog jutra smatraju da je to veoma značajna poseta.

Bivši dopisnik "Politike" iz Moskve, Slobodan Samradžija smatra da su Vučićevi susreti sa šefovima država Rusije i Kine značajni.

- Ja bih stavio u kontekst i činjeninicu da sve više državnika u svetu i Evropi osećaju potrebu da razgovaraju sa Sijem i Putinom, više nego sa Trampom, što pokazuje da se neke stvari na globalnom nivou menjaju i da SAD više nisu na prvom mestu - ocenjuje on.

Foto: TvPink Printscreen

-Okolnosti se manjaju i ispostavilo se da Trampova politika je politika povlačenja, cilj tih susreta je potpuno drugačiji, a ono što je nama važno kao što vidimo iz poslednjih potpisanih dogovora da Rusija i Kina postaju jako veliki ekonomski partneri Srbije - rekao je Samardžija.

To je dobro, ocenjuje, jer mi u tom slučaju se oslanjamo na zemlje koje mogu da procene šta je nama potrebno i šta je njima potrebno, to je nešto što je prirodno i izrazio je nadu da će tako ostati.

Foto: TvPink Printscreen

-Definitivno je za Srbiju dobro što Vučić boravi u Kini. Bio je zvezda tig svih sastanaka. Kada vidite da u dva tri, dana se Vučić sastao sa 20 šefova država, to je kao što se neki predsednik u prošlosti video za godinu ili dve dana - ocenjuje direktor "Srpskog telegrafa" Saša Milovanović.

Kako kaže, jako je značajno što je Srbija tamo uvažena, što se sa Srbijom tamo priča na partnerskom nivou i što se razume pozicija naše zemlje u vezi sa Kosovom.

-Ovo je dobra pozicija i Vučića i Srbije pred Berlin, a sa druge strane Srbija mora da ima što više prijatelja - zaključuje Milovanović.

#Aleksandar Vučić

#Kina

#Poseta

'